Nieuws
15 december 2008 - Ron Smeets

De onverwoestbare Sonim verwoest

Enkele weken geleden ontving ik een Sonim XP3, een toestel dat er van de buitenkant niet echt uitziet als een hip modern mobieltje maar dat volgens de fabrikant wel het sterkste toestel ter wereld zou moeten zijn.

Diens voorganger, de Sonim XP1, maakte die reputatie helaas niet echt waar zoals enkele maanden geleden online in diverse filmpjes te zien was. Daarom stelden wij ons de vraag: Hoe onverwoestbaar is deze onverwoestbare Sonim?

Na het openen van de doos besloot ik eerst even de handleiding door te nemen om mijzelf ervan te overtuigen wat de Sonim XP3, volgens de makers, allemaal zou moeten kunnen weerstaan.

Welnu, volgens de specificaties zou het toestel met gemak een half uur in water en temperaturen van -20 tot +60 graden Celcius moeten overleven. Daarnaast is de XP3 stofvrij, shockproof en zou het toetsenbord onverwoestbaar moeten zijn.

Klinkt allemaal heel goed en inderdaad overleefde mijn XP3 onder andere een voetbalpartijtje op een betonnen vloer, een uur in de sneeuw, een half uurtje onder water en het nodige gooi- en smijtwerk. Best wel indrukwekkend.

Maar toch vond ik dat we de Sonim XP3 aan een nog grotere uitdaging moesten blootstellen: een supermodel. Ik bedoel, de meesten van ons kennen de reputatie van Naomi Campbell in combinatie met mobieltjes. Zij heeft er al heel wat versleten, al dan niet op het hoofd van een van haar medewerkers ;-)

Helaas was mevrouw Campbell niet beschikbaar en daarom togen wij vorige week naar Parijs waar ik Anina, model en bekend van 360fashion dot net, tegen het lijf liep die bereid bleek om de Sonim XP3 een supermodel behandeling te geven. Het resultaat kun je in onderstaande video zien. Kijk, huiver en zie hoe een onverwoestbaar mobieltje binnen een paar minuten naar de sloop kan ;-)

Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat het toestel, en dat kunnen jullie aan de foto's hieronder zelf ook zien, na deze uitermate ruwe behandeling er nog niet eens zo heel slecht uitzag. Feit is wel dat hij overleden is. Het scherm is gebroken (weliswaar alleen de toplaag) en hij gaat met geen mogelijkheid meer aan.

Natuurlijk zal niet iedere Sonim XP3 een dergelijke mishandeling hoeven te ondergaan en het is hoe dan ook een bijzonder sterk toestel. Zoals gezegd heb ik er onder andere mee gevoetbald en hem meerdere malen van grote hoogte op straat gesmeten zonder dat hij daarvan ook maar enige last ondervond.

Hier staan ook nog wat andere filmpjes van tests die de XP3 wel overleefde.

Conclusie: Ben je op zoek naar een telefoon om mee te nemen op expeditie naar de Noordpool, de Amazone of tijdens het bergbeklimmen, dan zal de XP3 best zijn mannetje staan. Ook in iets minder romantische maar evenwel ruwe omgevingen waar het toestel aan allerhande extreme situaties wordt blootgesteld, zoals op bouwplaatsen, in garages en dergelijke denk ik dat de Sonim XP3 het wel zal overleven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.