Nieuws
27 september 2011 - Ron Smeets

De NSA werkt aan 'Top Secret' smartphones

Toen ik het bericht las dat de NSA (National Security Agency) werkt aan 'Top Secret' smartphones moest ik gelijk weer even terugdenken aan mij eigen 'aanvaring' met de binnenlandse veiligheidsdienst van de VS.

In januari van 2009 was ik namelijk, voor een TV uitzending en Radio interview, op zoek naar informatie over de smartphone die Barrack Obama aanvankelijk zou krijgen ter vervanging van zijn BlackBerry die hij eigenlijk moest inleveren toen hij president werd.

Tijdens die zoektocht kreeg ik van de fabrikant van de Sectéra Edge, het beveiligde Windows Mobile toestel in kwestie, namelijk een telefoonnummer waar ik meer informatie zou kunnen inwinnen. Dat nummer bleek echter van de NSA en die waren bepaald 'not amused' met mijn telefoontje. Nadat ik het nummer gedraaid had en er aan de 'andere kant' opgenomen werd, bleek dus dat General Dynamics mij een intern nummer van de NSA gegeven had. De persoon die ik aan de lijn kreeg was stomverbaasd en wilde toch vooral weten hoe ik, een 'Nederlandse journalist' zijn nummer bemachtigd had. Informatie aan de pers gaf men bij de NSA niet over de Sectéra Edge en andere geheime (mobiele) gegevens, zo liet de NSA Agent mij, ietwat geïrriteerd, weten. Vervolgens werd het telefoongesprek beëindigd en ik gok er op dat er vanaf dat moment een 'file' bij de NSA aangemaakt is over ene Ron Smeets uit Nederland ;-)) Overigens heb ik kort na het gesprek met de NSA toch nog wat informatie gekregen over de Sectéra Edge van de fabrikant zelf toen ik met de support desk belde en mij voorstelde als een techneut die op zoek was naar informatie over beveiligde smartphones voor een 'buitenlandse regering', maar dit ter zijde.

Enfin, het bericht dat ik vandaag dus zag heeft te maken met het feit dat de NSA zou werken aan de ontwikkeling van een of meerdere 'Top Secret' smartphones. Die moeten dusdanig gecodeerd en beveiligd worden dat ze door de beste hackers (en spionnen) niet te misbruiken zijn. En dat is nog een hele klus, zo blijkt. Enkele weken geleden nog werd een bedrijf dat mede zorgdraagt voor de beveiliging van FBI gegevens getroffen door een hackers aanval waarna zo'n 400MB aan gevoelige data van onder andere de FBI, NATO, het Amerikaanse ministerie van defensie en militair personeel op straat kwam te liggen.

Troy Lange, verantwoordelijk voor de 'mobility' van de NSA (en dus het Amerikaanse overheidspersoneel), zegt nu dat men dus werkt aan andere, gebruiksvriendelijkere, Top Secret smartphones. De toestellen die momenteel gebruikt worden zijn niet geschikt voor mobiel dataverkeer. Om toegang te krijgen tot mail en andere bestanden moeten de NSA agenten (en andere hooggeplaatste personen) telkens via een vast, beveiligd, data netwerk connecteren. En daarvoor moet dan dus weer een PC of latptop opgezocht worden die verbonden is met het zogenaamde 'Secret Internet Protocol Router Network. "Het is van wezenlijk belang dat ons 'Top Secret' personeel ook mobiel toegang kan krijgen tot al hun data en email", aldus Tom Lange. Het moge duidelijk zijn dat de NSA verder niets los laat over wie of wat daar aan ontwikkeld, en al helemaal niet over de beveiligings- en encryptie methodes die gebruikt gaan worden.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.