Toestellen
02 september 2009 - Ron Smeets

De Nokia X6: stijlvol multimedia toestel

Naast de X3 introduceerde Nokia in Stuttgart nog een nieuw toestel in de X-Series. De Nokia X6 wordt het eerste vlaggenschip van de nieuwe toestel familie en kijkend naar de specs en het uiterlijk mag je concluderen dat de X6 een stijlvol multimedia toestel is.

Zo heeft de Nokia X6 onder andere een 3.2 inch breedbeeld (16:9) touchscreen display, UMTS/HSPA support, A-GPS, WiFi en een 5 Megapixel camera met Carl Zeiss objectief en LED flitser aan boord. Het toestel geeft directe toegang tot de Ovi Store en biedt op het startscherm plaats aan 20 widgets voor direct contact met vrienden en virtuele community’s, zoals Facebook.

De Nokia X6 heeft geen microSD geheugenkaart gleuf. Jammer, maar met 32GB intern geheugen kun je natuurlijk wel even vooruit. Het toestel zal, net als de X3, nog voor het eind van dit jaar (vierde kwartaal) in de winkels liggen. De losse toestelprijs zal ca. €550 gaan bedragen. Voor dat geld krijg je ook nog 3 voorgeinstalleerde games: Spore, Asphalt4 en DJ Mix Tour).

Nog een opvallend nieuwe feature is de aanwezigheid, een primeur voor Nokia, van een capacitive touchscreen display zoals we die al kennen van diverse Android toestellen en natuurlijk de iPhone. Ik ben benieuwd hoe veel gebruiksvriendelijker dat zal zijn ten opzichte van bijvoorbeeld de Nokia 5800XM en de N97.

De belangrijkste specs op een rijtje:
- Quad-band GSM
- Tri-band UMTS / HSPA support
- 3.2 inch 16:9 touchscreen display
- 5 Megapixel Camera met Carl Zeis objectief en dual-LED flitser
- WiFi
- A-GPS
- Nokia Maps 3.0
- OVI Services
- Bluetooth 2.0 met A2DP support
- USB 2.0
- 32GB intern geheugen
- Multimedia speler (MP3, SpMidi, AAC, AAC+, eAAC+, WMA en MTP)
- Afmetingen: 111 x 51 x 13.8mm
- Stand-by tijd: Max. 406 uur (GSM), 400 uur (3G)
- Spreek-tijd: Max. 8 uur (GSM), 5 uur (3G)
- Maximaal 35 uur muziek luisteren of 4 uur video kijken op één acculading

Nokia-X6-l Nokia-X6-Back Nokia-X6-Datasheet

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.