Toestellen
14 juni 2009 - Ron Smeets

De Nokia N97 na drie dagen

Enkele dagen geleden ontving ik van Nokia een N97. Na een paar uur postte ik hier al mijn eerste indruk van Nokia's nieuwste multimedia monster. Zoals beloofd zal ik deze review vandaag vervolgen met mijn ervaringen na drie dagen. Hierbij zal ik ook rekening houden met de vragen die naar aanleiding van het eerste deel gesteld werden.

Zoals gezegd heb ik de N97 nu ruim drie dagen in gebruik en ik ben nog geen echt grote problemen tegengekomen. Inmiddels heb ik al zo'n 90% van het geheugen van de N97 (zo'n 27GB) 'volgepropt' met muziek, video's en andere bestanden maar ik merk nog weinig tot geen performance verlies. Het toevoegen van ca. 1000 songs duurde (met kopieren en importeren) ca. 1 uur. Best acceptabel.

Ik heb ook regelmatig meerdere applicaties geopend en in de achtergrond laten draaien. Voor zover ik het kon zien had dit nauwelijks invloed op de performance van het toestel. Schakelen tussen applicaties en menu's bleef redelijk soepel verlopen. Op een bepaald moment had ik de Browser, Muziekspeler, Email, Navigatie en camera geopend (zie ook het filmpje hieronder), maar dat maakte voor de performance van het toestel weinig verschil. Het lijkt er dus op dat de gebruikte processor in combinatie met het intern geheugen en de Symbian S60 Touch software prima voldoen.

Nokia N97 Multitasking from Mobile Cowboys on Vimeo.

Het uithoudingsvermogen van de accu is ook meer dan voldoende. Je moet er natuurlijk rekening mee houden dat de N97 een bijzonder compleet uitgoevoerde multimedia smartphone is en als je al zijn functies regelmatig gebruikt, en ook nog af en toe wilt bellen en SMS-en ;-)), dan zul je hem iedere avond weer moeten opladen. Dat geldt voor de meeste concurrenten zoals de Sony Ericsson Xperia en de Samsung Omnia ook. Sterker nog, de BlackBerry Bold, T-Mobile G1 en iPhone redden het helemaal geen volle dag op één acculading. Letwel, als je met de N97 uren gaat navigeren terwijl je muziek luistert en tussendoor nog belt en wellicht wat emails binnenhaalt en verstuurd, dan zul je het ook zwaar krijgen om de dag door te komen met één acculading.Nokia-N97-Display-Widgets1

Het gebruik van het toetsenbord bevalt mij best goed. Aanvankelijk dacht ik nog even dacht dat de 'punt' en 'komma' niet bij de standaard toetsen opgenomen waren, maar dat bleek te maken te hebben gehad met het slaapgebrek na 12 uur onafgebroken spelen met het toestel. De niet gecentreerde spatiebalk vergt wat gewenning voor iedereen die veel typt op qwerty toetsenborden en ik had eerlijk gezegd gedacht dat het me wel goed zou afgaan. Daar leek het na een dag of zo ook wel op maar hoe meer ik het toetsenbord gebruik, des te beter ga ik de toetsen 'blind' vinden en dus verval ik vooralsnog weer in de 'fout' om de spatiebalk in het midden te 'zoeken' met mijn duim. Knap vervelend maar ik hoop dat ik er toch nog aan ga wennen. Ik blijf er in ieder geval bij dat Nokia de spatiebalk beter toch in het midden had kunnen plaatsen, tussen de 'c' en de 'v' of de 'v' en de 'b'. Maar goed, ik lees straks ook graag wat jullie ervaringen ermee zijn.Nokia-N97-Keyboard-a1

Bij de beoordeling van het scherm moet ik eerst even kwijt dat de zichtbaarheid bij fel licht (overdag, buiten) een heel stuk beter is dan bij de Nokia 5800 XpressMusic en veel andere toestellen. Echter, het feit dat de N97 beschikt over een TFT display en geen OLED versie is jammer. Zie ook de twee video's onderaan dit bericht. De eerste is overdag, buiten genomen bij half-bewolkt weer. De tweede is binnen opgenomen. Ik heb in beide gevallen de N97 naast enkele andere Smartphones gelegd. Toch is het scherm van de N97 meer dan behoorlijk. Dankzij de 640x360 (16:9) resolutie kun je er ook redelijk wat op kwijt en 3.5 inch is groot genoeg om filmpjes te kijken in het vliegtuig. Headsetje erbij en genieten maar. Uuhm, ik weet nog niet hoelang de accu het dan uithoud, daar kom ik later op terug als ik terug ben van mijn trip naar Londen.Nokia-N97-Stylus-Display

Mis ik nog dingen of functies? Ook daar heb ik de afgelopen dagen over nagedacht. Omdat de N97 duidelijk een multimedia toestel had ik aan de zijkant van het toestel wel een paar (dedicated) bedieningstoetsen voor de MP3 speler verwacht. Daarnaast had ik er ook een Xenon flitser ingebouwd. De camera van de N97 presteert op zich prima, maar met een Xenon flitser had ie net dat beetje meer kunnen doen (denk maar aan de kwaliteit van de N82).Nokia-N97-Camera3

Ik ben bij mijn testmodel weliswaar enkele bugs tegengekomen, maar die zullen, zo meldt Nokia zelf, in de definitieve consumentenversie van de software grotendeels al opgelost zijn. Ik zal deze bugs wel benoemen zodat iedereen die straks een N97 koopt zelf kan testen of Nokia gelijk had, maar ik zal er verder niet teveel aandacht aan besteden.

- Als er meerdere applicaties open staan (in de achtergrond) dan kreeg ik soms een 'fout' bij het opstarten van de camera. Alleen een herstart kon dit verhelpen.
- Sommige data op het Homescreen werd niet automatisch ververst. Dt gebeurde onder andere bij de Weer widget van Accuweather en de nieuws service van AP. Bij de opties van het Homescreen kun je instellen dat hij 'online' staat, maar dat maakte geen verschil. Ik moest het weer en nieuws telkens handmatig updaten.
- Een enkele keer herstarte mijn N97 spontaan als ik het profiel wijzigde.

Nog twee video's. Eerst het scherm van de N97 in de buitenlucht (halfbewolkt, in de tuin) vergeleken met enkele andere (smart)phones zoals de E75, G1, Xperia en de Samsung UltraTouch. Daaronder nog een kort filmpje waarin de schermen van dezelfde toestellen binnen naast elkaar gelegd worden.

http://vimeo.com/5154292

 

Nokia N97 Display vergelijk binnen from Mobile Cowboys on Vimeo.

De video's bij dit artikel zijn allemaal gefilmd met de nieuwe LG Viewty Smart.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.