Toestellen
11 oktober 2011 - Ron Smeets

De Nokia N9 na twee uur; een eerste indruk

Vanochtend ontving ik als een van de eersten in Nederland een Nokia N9 ter review. Natuurlijk zal ik later deze week een ietwat langere videoreview publiceren, gevolgd door een uigebreide review net na het weekend, maar hier alvast mijn eerste, prille, bevindingen van het toestel, nu ik hem een uurtje of twee in mijn handen gehad heb ;-)

Toen ik de doos van de Nokia N9 open maakte viel mij direct op dat het toestel wel heel erg strak ontworpen is. Hij ziet er, zeker voor een degelijke Nokia, bijzonder sexy uit, is lekker dun en ligt ook goed in de hand. De bouwkwaliteit is weer formidabel en typisch a-la Nokia.

Nokia N9, eerste indruk

Nokia heeft mij, voordat ze het toestel opstuurden, gevraagd om in mijn publicaties (review en dergelijke) duidelijk te melden dat De Nokia N9 NIET officieel in Nederland te koop zal zijn. Voor zover dat nog niet duidelijk was natuurlijk. Bovendien vroegen ze mij om in de review(s) toch vooral over het toestel te praten en Nokia's strategie voor wat betreft de beslissing om de N9 niet naar Nederland te brengen, en mijn  mening daarover, een beetje te beperken. Welnu, ik zal het proberen en, heel eerlijk, daar heb ik natuurlijk ook al heel wat over geschreven. Lees dit en/of dit artikel maar ;-)

Goed, terug naar het hoofdonderwerp, de Nokla N9 zelf. De accu zit er af fabriek in en is dus niet uitwisselbaar. Over het uithoudingsvermogen kan ik nu natuurlijk nog niets zeggen. Nadat ik de micro-SIMkaart erin gestopt had en het toestel opstartte verschenen de 'standaard' eerste instellingen. Verbinden met WiFi, Datum en Tijd goedzetten en aanmelden bij Nokia OVI met mijn bestaande account en ik kon aan de slag. De Nokia N9 heeft overigens geen (virtuele) knoppen op of onder het display. Er is dus geen home toets en ook geen 'back-', 'menu-' of 'zoek' knoppen. Dat zal even wennen zijn, maar ik heb ze in de korte tijd dat ik de N9 nu gebruik nog niet gemist. Bovenop het toestel zitten de aansluiting voor de microUSB lader (en TV out), de micro-SIM gleuf en een 3.5mm headset (audio) aansluiting. Aan de onderzijde vind je de externe speaker. Rechts zitten verder nog de volume toetsen en de unlock knop. Aan de linkerzijde is het toestel 'maagdelijk zwart', zonder knoppen ;-) Achterop vind je de 8 megapixel camera met dual LED flitser.

Het unlock scherm kun je ontgrendelen door hem, nadat je op de unlock knop aan de rechterzijde van het toestel, van links naar rechts, rechts naar links, boven naar onder of onder naar boven te slepen. Daarover hoef je dus niet na te denken. Geen enorm groot voordeel maar gewoon handig. Die 'sleepbewegingen' kun je overigens ook gebruiken om vanuit een applicatie of instellingen in één 'beweging' terug te keren naar het homescreen.

De Nokia N9 heeft één homescreen voor applicaties. Als je naar 'rechts' sleept dan verschijnt een scherm met recente, en open, applicaties. Sleep je het homescreen naar 'links' dan verschijnt een scherm met meldingen (nieuwe berichten, geinstalleerde apps en dergelijke). Het slepen en schakelen tussen de diverse schermen en applicaties gaat lekker snel en soepel. Hetzelfde geldt voor het openen van applicaties. De camera start binnen 1 a 2 seconden op en ook een foto maken gaat erg snel. De zogenaamde sluitervertraging, met autofocus, is te verwaarlozen. Je kunt ook zelf een object scherpstellen door met je vinger op het scherm te toetsen (touch focus).

Standaard wordt de Nokia N9 voorzien van diverse (Social Media) applicaties zoals Facebook, Twitter, Skype, Track & Protect, (AP)Nieuws en Maps, maar ook diverse games (waaronder natuurlijk ook Angry Birds ;-)) en een WiFi Hotspot, de YouTube app en AccuWeather. Uiteraard ontbreken ook Email, Agenda, Nokia Music Store en de multi media speler niet. Voor meer applicaties moet je naar de OVI Store, al is het aanbod voor MeeGo daar op dit moment nog niet bijzonder groot, wanneer je dat vergelijkt met die van de concurrerende applicatie winkels, natuurlijk.

Het telefoonscherm (de dialer) is eindelijk ook lekker groot en daarbij worden de afmetingen van het scherm dus een stuk effectiever gebruikt dan bij de N8 en N900 bijvoorbeeld, hoewel je de virtuele dialer en qwerty toetsenborden bij die laatste feitelijk niet nodig hebt. Natuurlijk heb ik er ook al even mee gebeld en dat werkte ook prima (duh ;-)). Ook het koppelen aan mijn Bluetooth car kits, een Bury CC9060 en de Jabra Cruiser 2 verliep zonder problemen. Het virtuele qwerty toetsenbord leek mij aanvankelijk wel iets te klein maar bij het eerste gebruik viel dat heel erg mee. De feedback (standaard met een kleine trilling en hoorbare klik) is goed en het typen van een SMS'je (ca 140 tekens) ging nagenoeg foutloos. Voor mij bleek de layout en bereikbaarheid van de toetsen dus prima te functioneren, maar dat is zeker iets dat iedereen zelf ook even moet proberen voordat je het toestel koopt (ach, daar ga ik weer ;-)) in België bijvoorbeeld ;-)))

De camera is een 8 megapixel model met een Carl Zeiss objectief. Zoals ik al schreef reageert die snel en soepel. De foto's zijn ook prima en je hebt, zo op het eerste oog, meer dan voldoende instel mogelijkheden. Je kunt zowel breedbeeld (16:9 op maximaal 7MP) als 'standaard' (4:3 op maximaal 8 MP) foto's maken. Bovendien is er nog een 3:2 formaat mogelijk (maximaal 7 MP). Gezichtsherkenning is ook een optie. Wil je video's maken, dan kun je dat ook op HD (720p) kwaliteit doen. Ik heb al een paar foto's en een kort filmpje gemaakt met de Nokia N9, maar die plaats ik in mijn uitgebreidere review. De eerste indruk van de camera is wel heel erg goed, eigenlijk zoals je dat van een high-end Nokia wel mag verwachten.

Voor nu wil ik het hierbij laten. Veel meer kan ik ook niet vertellen na twee uurtjes met de Nokia N9 gespeeld te hebben ;-) MeeGo bevalt mij heel goed, maar ook daar kan ik na zo'n korte tijd nog niet veel meer over zeggen. Stay Tuned dus voor mijn videoreview (later deze week) en de uitgebreide review (begin volgende week). Ik ben op dit moment bijzonder enthousiast over de N9 en vind het, ja ik ga het toch weer even zeggen, heel erg jammer dat Nokia besloten heeft dit toestel niet (officieel) in de Nederlandse winkels te leggen. Ik hoop dat de eerste Nokia met Windows Phone, qua design, de N9 benadert, want in dat geval, wetende dat Windows Phone 7 Mango ook zeer goed presteert als smartphone OS, is Nokia weer echt op de goede weg, imho. Op de volgende pagina staan nog wat foto's van de N9.

Foto's van de Nokia N9

Het toestel van alle kanten:

Nokia-N9-a1 Nokia-N9-b Nokia-N9-c Nokia-N9-d Nokia-N9-e Nokia-N9-f

De drie 'Home screens':

Nokia-N9-g1 Nokia-N9-h Nokia-N9-i

De dialer en het qwerty toetsenbord:

Nokia-N9-j Nokia-N9-k1

De camera(view):

Nokia-N9-m1 Nokia-N9-l1

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.