Toestellen
02 november 2011 - Ron Smeets

De Nokia Lumia 800 na drie uur; 'n eerste indruk

Gisteren ontving ik mijn review exemplaar van de Nokia Lumia 800. Regelmatige lezers hebben ongetwijfeld mijn 'eerste indruk' videopreview al bekeken die ik vorige week tijdens de presentatie van het toestel in Londen maakte.

Ik was eigenlijk van plan het toestel gisteravond, na thuiskomst, al meteen te gaan gebruiken maar na twee weken met gemiddeld maar 4 uur slaap per nacht was ik echt weer eens toe aan een 'lange nachtrust'. Na 9 uur werd ik, met de Nokia Lumia 800 naast mij liggend op de bank, vanochtend weer wakker ;-)) Enfin, inmiddels heb ik Nokia's eerste Windows Phone 7.5 Mango toestel dus zo'n drie uurtjes in gebruik. Hieronder een korte, eerste, indruk.

Eerste indruk Nokia Lumia 800

Het design van de Nokia Lumia 800 is nagenoeg identiek aan dat van de, officieel niet in Nederland beschikbare, Nokia N9. Vanwege de hardware eisen van Microsoft's Windows Phone zijn er wel een paar zichtbare verschillen. Het grootste verschil is de grootte van het display. Windows Phone toestellen moeten namelijk aan de voorzijde uitgerust worden met drie (soft) toetsen; 'back', 'home' en 'zoek'. Die drie tiptoetsen zitten dus ook onder het scherm van de Lumia 800 en daardoor heeft deze Nokia dus een display van 3.7 inch in plaats van de 3.9 inch zoals die bij de Nokia N9 aanwezig is.

Tijdens het gebruik van de Lumia 800 merk je nauwelijks dat het scherm kleiner is. 3.7 inch in combinatie met Windows Phone 7.5 is prima te gebruiken. En het toestel ligt wat mij betreft door het iets compactere design ook beter in de hand dan sommige 4.2, 4.7 en zelfs 5.3 inch 'concurrenten'.

Een ander verschil is natuurlijk de toevoeging van een camera toets aan de zijkant. Ook dat is een 'Windows Phone eis' waar Nokia zich aan moest conformeren. Wat mij betreft een voordeel ten opzichte van de N9 omdat je hiermee toch net effe iets sneller toegang tot de camera hebt dan bij de N9. Bovendien heb je het toestel dan ook al meteen in de 'liggende stand' vast en dat is toch de positie waarin de meeste foto's gemaakt worden. Hieronder en op de volgende pagina kun je alvast een paar foto's van mijn Lumia 800 zien. Omdat ik onderweg was moest ik mij even 'behelpen'. De foto's zijn geschoten met mijn Xperia Arc S. Die doet het verder prima als camera, maar de kiekjes van de uitgebreide review worden zeker beter ;-)

Het instellen van de Nokia Lumia 800 was een fluitje van een cent, net als bij alle andere Windows Phone toestellen overigens. Mail, Facebook, Twitter werkten direct en ook de koppeling met WiFi netwerken gaat snel en gebruiksvriendelijk. Het virtuele toetsenbord, de standaard Windows Phone versie, werkt prima maar ik vind de versie die Nokia voor de N9 gemaakt heeft wel beter. Jammer dat ze die niet in de Lumia 800 (mochten) gebruiken (van Microsoft). Misschien dat Nokia dit bij een volgende (eerste) update in overweging kan nemen, als Microsoft het toestaat natuurlijk. Net als bij vrijwel alle (kleinere) touchscreen only smartphones is ook bij de Nokia Lumia 800 het typen met behulp van het staande qwerty toetsenbord een uitdaging. Daarvoor zijn de toetsen dan gewoonweg te klein. Zeker als je ietwat 'dikkere' vingers hebt.

Over de accu kan ik na drie uur natuurlijk nog niet veel zeggen. Nadat ik het toestel helemaal opgeladen had (hoe lang dat duurt weet ik nog niet omdat hij niet helemaal leeg was toen ik hem vannacht aan de lader koppelde) stond de resterende accuspanning na drie uur intensief gebruik nog op 84%. In die tijd had ik gedurende twee uur een actieve WiFi verbinding en GPS was ook geactiveerd. Bluetooth stond wel nog uit. Als ik mijn ervaringen, en het intensieve gebruik, van de eerste drie uur bekijk, dan zou het betekenen dat je de Nokia Lumia 800 dus zo'n 15 uur intensief kunt gebruiken voordat de accu leeg is. Dat klinkt niet verkeerd, maar moet natuurlijk wel nog (uitgebreid) getest worden. Op dit moment, na ruim drie uur gebruik dus, geeft het toestel aan dat ik nog 1 dag en 8 uur 'standby tijd' over heb.

Vanmddag ga ik onder andere Nokia Drive en Bluetooth (koppeling aan carkit) testen. Vooral Nokia Drive, gratis gesproken navigatie, is een bijzonder handige toevoeging. Je krijgt dan meteen een navigatiescherm in beeld, zonder omweg via Nokia (of Bing ;-)) maps waarbij je eerst naar een bestemming moet zoeken en dan apart aangeeft dat je daar naar toe wilt navigeren. Nokia Drive werkt een beetje als TomTom. het scherm ziet er ook vergelijkbaar uit. Nee, geen 'kopieer-actie' van de Finnen, maar bij een (auto)navigatie applicatie heb je nu eenmaal een paar zaken die belangrijk zijn om direct in beeld te hebben. De tests bvan deze middag zullen de accu van de Lumia 800 ongetwijfeld zwaarder belasten. Meer daarover volgt in de uitgebreide review die ik over een week publiceer. Mocht ik later vandaag al bijzonder afwijkende accu resultaten opmerken (positief of negatief) dan zal ik dat vanavond zeker alvast aan deze eerste indruk toevoegen.

Nokia heeft in de Lumia 800 haar bekende 8 megapixel camera met Carl Zeiss objectief verwerkt. Het opstarten van de camera, vanuit 'gelockte' toestand (door de camera toets ingedrukt te houden) duurt gemiddeld 3 seconden. Wanneer je de camera opstart als het toestel al 'unlocked' is, dan start hij doorgaans binnen 2 seconden op. Het maken van een foto, inclusief auto-focus en -belichting (camera toets eerst 'half' indrukken totdat het 'focus' kader 'stil' staat) neemt gemiddeld genomen 2 seconden in beslag. Je kunt ook sneller kiekjes maken door de camera toets direct volledig in te drukken. Dat scheelt ongeveer één tot anderhalve seconde maar dan loop je af en toe het risico dat de foto's niet helemaal scherp zijn en de belichting niet optimaal is. Vooral als je 'close up' foto's maakt. Hieronder staan een paar voorbeelden daarvan. De eerste foto is met autofocus en bij de tweede foto heb ik direct 'afgedrukt'.

De eerste conclusie, voor zover ik die na drie uur al kan trekken natuurlijk, van de Nokia Lumia 800 is dat de Finnen er in geslaagd zijn om een bijzonder fraai toestel te ontwerpen. Zoals ik al gehoopt had is de Nokia Lumia 800 feitelijk de Windows Phone versie van de Nokia N9. Uiterlijk is het een topper. De term 'sexy toestel' geldt zeker ook voor de Lumia 800. De komende dagen ga ik hem diepgaand gebruiken en testen Volgende week publiceer ik mijn uitgebreide review en ervaringen. Dan kan ik ook zeggen of Nokia, mijns inziens, met de Lumia 800 een toestel in handen heeft die een succesvolle terugkeer van de Finnen (en Microsoft) op de smartphone markt kan inluiden. Mijn eerste indruk, in cijfers: Design: 10+ (kwestie van smaak, ik weet het ;-)), Gebruik: 9 en Specs: 8.5. Zoals gezegd zie ik vooralsnog geen nadelen aan het ietwat kleinere (3.7 inch) display, maar ik hoop wel dat Nokia ook een 4+ inch Windows Phone toestel, liefst met dezelfde look-and-feel als de Lumia 800 (en dus de N9), in haar planning voor (begin) 2012 heeft staan.

Rest mij nog één opmerking, voor nu. Eentje waarvan ik al meerdere keren heb aangegeven dat het een van de belangrijkste factoren zal worden voor het succes van de nieuwe Windows Phone smartphones van Nokia. De Finnen zullen, samen met Microsoft, heel veel tijd en geld moeten gaan steken in het wegpoetsen van het negatieve sentiment dat rondom Windows als smartphone OS en Nokia als smartphone merk hangt. Een jaar na de introductie van Windows Phone 7 (en nu dus Windows Phone 7.5) is het (grote) succes van Microsoft's terugkeer op de smartphone makrt nog uitgebleven. En uit eerdere bezoeken van mijzelf aan een twintigtal winkels (verdeeld over de afgelopen twaalf maanden) heb ik ook nog niet de indruk gekregen dat Nokia en Windows Phone als een serieus alternatief gezien wordt door het leeuwendeel van de toestelverkopende winkelmedewerkers. Dat zal drastich moeten veranderen anders worden de Nokia Lumia's en Windows Phone het Video 2000 van de huidige smartphones; 'Minstens net zo goed en op sommige punten zelfs beter dan de concurrentie, maar nooit een succes geworden'. Kortom, het worden spannende maanden voor Nokia en Microsoft. De hardware is uitstekend en de software presteert goed. Nu de 'vraag' nog!

Foto's van de Nokia Lumia 800

Foto's van de Nokia Lumia 800 (genomen met de Xperia Arc S dus):

Nokia-Lumia-800-Front-Box Nokia-Lumia-800-Front-Toetsen Nokia-Lumia-800-Front-Top Nokia-Lumia-800-Back-Cam1 Nokia-Lumia-800-Side-Camtoets Nokia-Lumia-800-Top1 Nokia-Lumia-800-Qwery-Liggend1 Nokia-Lumia-800-Qwerty-Staand

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.