Toestellen
12 december 2011 - Ron Smeets

De Nokia Lumia 800 na de eerste update

Eind vorige week werd de eerste beloofde Nokia update voor de Lumia 800 uitgerold. Mijn testexemplaar heb ik kort daarna geupgrade. Volgens Nokia zou na deze update de prestatie van de accu verbeterd zijn, evenals de geluidskwaliteit.

Met dit laatste had ik zelf nog geen echte problemen ondervonden maar soms kreeg ik van personen aan de andere kant van de lijn tijdens een telefoongesprek wel eens de mededeling dat ik wat dof klonk. Die klachten heb ik de afgelopen twee dagen niet meer gehoord. Veel belangrijker echter is natuurlijk de verbetering van de accuprestaties.

Natuurlijk kan ik daarover na drie dagen (sinds de update) nog niet alles met zekerheid zeggen, maar ik heb wel de indruk dat de accu van mijn Lumia 800 nu langer meegaat op één volle lading. Vóór de update haalde ik regelmatig het midden van de tweede dag. Beter gezegd, bij normaal (geen bijzonder intensief) gebruik moest ik het toestel na ca. 30 - 34 uur weer aan een oplader hangen.

Vrijdagochtend, toen de ik de Nokia update (rond 11 uur) geïnstalleerd had, was de accu helemaal vol. Zondagochtend, om 10 uur, heb ik hem weer aan de oplader gehangen. Op dat moment was de resterende accuspanning nog zo'n 15%. Om 12u30 was het toestel helemaal opgeladen. Nu, maandag 16u00, geeft mijn Lumia 800 aan nog genoeg stroom te hebben voor ruim één dag (ca 30 uur) gebruik. Bluetooth, WiFi en 3G staan allemaal, standaard, aan en ik heb de afgelopen dagen zo'n vijf uur (per acculading) gebruik gemaakt van een actieve Bluetooth verbinding. Op de momenten dat ik thuis was (gemiddeld zo'n 14 uur per dag) was er ook een actieve WiFi verbinding.

Samenvattend, met de eerste volle acculading heeft mijn Lumia 800 het dus minimaal 47 uur uitgehouden en de tweede volle oplaadbeurt is op dit moment al ruim 27 uur geleden. De resterende accuspanning staat nu op ca. 60%. Het lijkt er dus op dat de Nokia update die momenteel uitgerold wordt inderdaad een positieve invloed heeft op het uithoudingsvermogen van de accu. De komende dagen ga ik mijn toestel wat intensiever gebruiken (muziek, browsen en navigeren) om te kijken of in dat geval de prestaties ook (duidelijk) verbeterd zijn.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.