Toestellen
11 februari 2012 - Ron Smeets

De Nokia Lumia 800: één zwaluw maakt nog geen zomer

De Nokia Lumia 800 ligt inmiddels zo'n drie maanden in de Nederlandse winkels. Het toestel wordt door veel experts, ook ondergetekende, geprezen voor zijn design, specs en de gebruiksvriendelijkheid. Nee, het is zeker geen super high end toestel, maar dat was ook niet wat Nokia in gedachte had toen men haar eerste Windows Phone toestel op de markt bracht.

De Lumia 800 zou Nokia's terugkeer in de smartphone markt moeten inluiden. De grote vraag is nu natuurlijk of we na drie maanden kunnen concluderen dat de Lumia 800 een succesnummer is of niet.

Over de specs en het design kun je twisten, maar ik blijf bij mijn mening dat de Lumia 800 een prima toestel is in vergelijk tot hetgeen Nokia de afgelopen twee jaar aan smartphones op de markt gebracht heeft en dat het een prima alternatief is voor iedereen die de iPhone te duur of Android te 'ingewikkeld' vindt. Symbian voldeed echter al lang niet meer als smartphone OS, ook de komst van 'Anna' en 'Belle' hebben daar niet veel aan kunnen veranderen. Ja, 'Belle' brengt, qua gebruiksvriendelijkheid, een aantal verbeteringen met zich mee, maar het blijft een 'verouderd' OS in vergelijk tot Android, iOS en Windows Phone.

Over het verkoopsucces van de Lumia 800 wil Nokia officieel nog niet veel kwijt. Dat is, mijns inziens, een teken aan de wand, ondanks dat Nokia de afgelopen jaren nooit echt met specifieke (per toestel) verkoopcijfers gestrooid heeft. Er circuleerden in de eerste weken na de release van de Lumia 800 wel verhalen dat het toestel bij sommige retailers uitverkocht was, maar da had volgens mij meer te maken met de bescheiden inkoopaantallen en de vele reclame campagnes dan met de enorme vraag naar de Lumia 800. Ja, het toestel is ook (tijdelijk) opgedoken in 'Top 5' lijstjes van succesvolle (en meest gevraagde) toestellen bij sommige providers en retailers, maar dat duurde niet al te lang.

Ik hoor van diverse Lumia 800 eigenaren dat ze erg onder de indruk zijn van het toestel en de meesten die ik gesproken heb zijn er ook erg blij mee. Helaas heeft Nokia met de Lumia 800 wel een toestel op de markt gebracht dat enkele bugs kende (en kent). Gelukkig niet in het OS, maar zo blijkt na enkele weken de accu prestatie als erg wisselend ervaren te worden. Sommige gebruikers zeggen makkelijk anderhalve dag te kunnen 'doen' op één acculading, maar er zijn evenzoveel berichten van Lumia 800 eigenaren bekend die het toestel binnen één (werk)dag tussentijds moeten opladen. Daarnaast presteert ook de camera zeker nog niet optimaal. Nokia heeft inmiddels al een tweetal updates uitgerold die de prestatie van de accu moeten verbeteren, met nog steeds wisselend succes, en momenteel wordt gewerkt aan een camera update.

Toch moet ik voor wat betreft bugs in nieuwe toestellen zeker niet vergeten te vermelden dat dergelijke probleempjes meer en meer gesignaleerd worden, ook bij toestellen van andere, concurrerende, merken. Denk aan de accu- en antenne problemen van de iPhone 4, de 'dropped calls' van de Nexus S en de ontvangstproblemen van de HTC Titan. Zomaar een paar voorbeelden. Dit heeft, volgens mij, alles te maken met de druk die fabrikanten (vooral ingegeven door de hevige concurrentiestrijd) zichzelf opleggen om nieuwe toestellen sneller dan snel op de markt te brengen. Dat gaat ten koste van de finetuning tijdens de ontwikkeling. Nokia heeft dat bij de introductie van de Lumia 800 zelf ook al toegegeven door te verklaren dat de Finse fabrikant de ontwikkeltijd voor de Lumia 800, en dan vooral de test- en finetune fase, (fors) ingekort heeft om er maar voor te kunnen zorgen dat het toestel nog in 2011 in de winkels zou liggen.

Terug naar de verkoopcijfers van de Lumia 800. Diverse analisten hebben berekend dat Nokia, wereldwijd, tussen de 800.000 en 1.2 miljoen Lumia 800's aan de man (en vrouw) gebracht heeft. Dat zijn respectabele aantallen, maar voor Nokia zeker niet voldoende om van een doorslaand succes te spreken. Bovendien voorspelden sommige analisten vlak ná de lancering van de Lumia 800 nog dat de Finnen zo'n 2 miljoen Lumia's zouden gaan verkopen in 2011. Dat aantal is dus zeker niet gehaald, maar daarbij moet wel gezegd worden dat er ook duidelijk pessimistischere voorspellingen waren van zo'n 500.000 exemplaren. Hoe dan ook, in de goede Nokia tijden vlogen toestellen als de N95 en de E71 letterlijk, en maanden lang, als warme broodjes over de toonbanken, maar die tijd ligt inmiddels al weer ettelijke jaren achter ons.

Is de Lumia 800 dus nu een succes of niet? Ik denk dat Nokia op de goede weg is maar de Finnen zullen, op korte termijn (daar gaan we weer ;-))) met een of meerdere nieuwe toestellen op de proppen moeten komen om hun strijd op weg naar een succesvolle terugkeer in de smartphone markt meer kracht bij te zetten. Het is dan aan de smartphone kopers om te bepalen of Nokia de juiste keuzes gemaakt heeft. Zoals ik vorig jaar ook al schreef wordt 2012 een cruciaal jaar voor de Finse smartphone fabrikant. Wat mij betreft heeft Nokia het juiste pad gekomen, maar ze moeten nog door een lange tunnel heen. Dit jaar zal moeten blijken of het licht aan het eind van die tunnel feller wordt of niet. En zoals altijd bij grote veranderingen die ingezet worden om een neerwaartse spiraal te doorbreken; het wordt altijd eerst slechter voordat het beter kan gaan. De recente kwartaalcijfers van Nokia, waarin een verlies van bijna een miljard euro en een verdere daling van het wereldwijde marktaandeel gerapporteerd werden maakte dat ook al meer dan duidelijk.

Het enige onvoorspelbare gevaar dat ik echter nog zie is er eentje waar mijns inziens veel meer (marketing) inzet voor nodig zal zijn: De 'naam' van Nokia als smartphone fabrikant is besmet door de (vele) miskleunen van de afgelopen jaren. Voordat de Lumia 800 op de markt kwam was de algemene tendens (in winkels en op fora) toch vooral dat Nokia niet meer gezien werd als serieuze smartphone speler. Ik hoorde, en las, vaak dat consumenten en, belangrijker nog, winkelpersoneel, Nokia al zo'n beetje afgeschreven hadden. De release, reclame campagne, en kwaliteit van de Lumia 800 heeft daarin al heel veel veranderd. Dat bleek ook uit mijn meest recente mystery shopping actie, maar daarmee is een succesvolle terugkeer van Nokia op de smartphone markt nog zeker geen voldongen feit. Ook hier geldt het cliché dat één zwaluw nog geen zomer maakt!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.