Toestellen
18 maart 2010 - Ron Smeets

De Nexus One, flop of slow starter?

Toen de Nexus One enkele maanden geleden officieel onthuld werd was de hype rondom het toestel van Google redelijk groot ('n understatement). Zelf heb ik dat eigenlijk vanaf dag 1 nauwelijks kunnen begrijpen want eigenlijk is dit toestel niet veel meer dan een, hardware-technisch ietwat geavanceerdere HTC met het Android 2.1 'Google' OS.

De Taiwanese fabrikant heeft de afgelopen 15 maanden al diverse Android toestellen (HTC Magic, T-Mobile G1) op de markt gezet waarbij de naam van het merk, of een provider, op de voorkant stond en 'with Google' op de achterzijde.

In het geval van de Nexus One was dat omgekeerd. Google stond dit maal prominent op de voorzijde en HTC was verhuisd naar de achterkant. Daardoor is de Nexus One, mijns inziens onterecht, als 'eerste echte Google Phone' te boek komen te staan.

Anaiisten in de VS hebben nu, 74 dagen nadat het toestel in de winkels ligt, berekend hoeveel exemplaren er verkocht zijn en die aantallen zijn niet echt rooskleurig. De termijn van 74 dagen is gekozen omdat Apple op die dag in 2007 de 1 miljoenste iPhone verkocht. De teller van de Nexus One staat nu op een bescheiden 135.000. Vergeleken met een andere gehypte Android van de afgelopen maanden, de Motorola Droid (Milestone in Europa) is het verschil nog ietwat groter. Daarvan gingen namelijk 1.05 miljoen exemplaren over te toonbank in de eerste 74 dagen na de lancering (zie grafiek).

Nu zou je natuurlijk heel simpel kunnen concluderen dat de Nexus One al geflopt is en hoewel ik het daar deels mee eens ben moeten we natuurlijk ook rekening houden met het feit dat de 'Google Phone' alleen Online te koop is en ook nog lang niet in alle landen beschikbaar is. Maar goed, ik kan mij niet voorstellen dat ze bij Google (en HTC) echt blij zijn met deze verkoopaantallen en het zal mij dan ook benieuwen of er nog verandering komt in de verkoop strategie. De komende tijd zal moeten uitwijzen of de Nexus One een flop of een slow starter zal blijken te zijn. Wat vinden jullie? nexus_one_sales

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.