Tablets
17 maart 2012 - Ron Smeets

De 'new iPad' lang niet overal uitverkocht op de eerste dag

Zelf was ik gisteren in alle vroegte aanwezig bij een rij met 'New iPad' fans in Oberhausen, Duitsland. Daar stonden naar schatting zo'n 350 kopers in de rij toen de winkel om 08u00 haar deuren opende.

Voor zover bekend waren er bij de lokale Apple Store voldoende New iPad's op voorraad, ook voor de eerste 50 kopers die al vanaf donderdagavond voor de winkel 'lagen' en vrijwel allemaal twee (het maximum aantal per persoon) iPad's kochten.

Inmiddels komen er diverse verhalen bovendrijven uit de VS waar de New iPad op veel plaatsen na de eerste dag ook niet uitverkocht raakte. Een teken aan de wand? Of heeft Apple gewoon een keertje voor voldoende voorraad gezorgd?

Apple meldde eerder deze week al dat alle pre-order voorraden van de nieuwe iPad uitverkocht waren en dat de vraag enorm zou zijn. De verhalen uit de VS van de eerste winkelverkopen laten dus een iets ander beeld zien. De komende weken, als de 'Niew iPad' in meerdere landen (waaronder ook Nederland vanaf aanstaande vrijdag, 23 maart) beschikbaar komt, moet blijken of Apple's nieuwe iPad inderdaad weer zo'n groot succes wordt als zijn voorgangers of dat kopers toch iets terughoudender zijn. Feitelijk koop je met de nieuwe iPad een tablet met een heel erg goed scherm die verder iets zwaarder en dikker is dan zijn voorganger en, zo blijkt uit de eerste testen, in de praktijk niet echt veel sneller is dan zijn voorganger.

Aan het eind van de eerste verkoopdag bleek uit een web-traffic-monitor die Chitika speciaal ter gelegenheid van de komst van de nieuwe iPad in het leven geroepen had dat 2.678% van al het internetverkeer (in de VS) van de verschillende iPad's afkomstig was van de nieuwe iPad. Vanochtend was dit opgelopen naar 3.91%. Dat percentage was een gemiddelde over de laatste 12 uur. De afgelopen uren lag dat percentage tussen de 4.36 en 4.99% (zie tweede grafiek).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.