Toestellen
10 juni 2016 - Ron Smeets

De Moto Z is Lenovo's eerste modulaire smartphone De Chinese fabrikant kiest voor magnetische modules

Met de introductie van de Moto Z is ook Lenovo in de relatief jonge wereld gestapt van de modulaire smartphone. De Chinese fabrikant zegt zich te willen gaan onderscheiden van de vele toestellen die tegenwoordig allemaal op elkaar lijken. Tsja, dat is natuurlijk niks nieuws. Smartphones zijn al jaren groot, rechthoekig met een zwart scherm aan de voorzijde. Wanneer je er tien op een tafel naast elkaar legt met afgeplakte merknamen dan zullen er maar weinig 'gewone' consumenten zijn die ze allemaal herkennen, maar dit ter zijde.

De Moto Z is natuurlijk niet de eerste modulaire smartphone. We kennen sinds enkele weken natuurlijk ook de LG G5 al en in dat kader is het de vraag of de Chinese fabrikant zich weet te onderscheiden van gaat Koreaanse concurrent.

Welnu, ten eerste is de Moto Z, zonder modules, met 5.2 millimeter (camerabobbel niet meegerekend) de dunste smartphone van dit moment. Qua specs is het toestel niet veel anders dan zijn meeste concurrenten. Zo heeft hij een 5.5 inch QHD scherm, een Snapdragon 820 processor met 4GB RAM, 32GB intern geheugen, vingerafdruk sensor, een 13 megapixel camera (met laser focus en optische beeldstabilisatie) plus een 5 megapixel selfie cam. Verder is het toestel ook (spat)waterdicht dankzij een speciale coating. Tot zover nog geen verrassende vernieuwingen.

Maar dan komt het. De Moto Z heeft geen headset aansluiting meer. De geruchten gaan al geruime tijd dat Apple's volgende iPhone die ook niet meer heeft maar Lenovo heeft dat nu dus al doorgevoerd. Wil je een bekabelde headset aansluiten dan moet dat via de USB-C connector van het toestel. Nieuwe koptelefoon of verloopstekker kopen dus.

De belangrijkste vernieuwing van de Moto Z zijn natuurlijk de modules, of Mods zoals Lenovo ze noemt. Bij de LG G5 zit de modulaire aansluiting aan de onderzijde van het toestel en altijd gekoppeld aan de accu. Lenovo heeft voor de Moto Z iets anders bedacht. De modules worden aan de achterzijde op het toestel met magneten vastgeklikt. Een beetje zoals het verwisselen van de accuklep. Hoe dat werkt kun je in onderstaande video zien.

https://youtu.be/OBVCZ-P1GCk

Wat natuurlijk ook meteen opvalt wanneer je de video bekijkt of het persbericht leest is dat Lenovo gekozen heeft voor andere modules. Natuurlijk is er een bij voor extra power, maar de Moto Z krijgt straks ook modules om van het toestel een beamer of een boombox (met JBL speakers) te maken. Meer modules zijn op dit moment nog niet getoond.

De Moto Z krijgt ook nog een zogenaamde 'Force' uitvoering. Die heeft nagenoeg dezelfde specs, maar dan in een ietwat robuustere behuizing (met ShatterShield glas), een 21 megapixel camera, ook met laser focus en optische beeldstabilisatie, en een snellere lader (15 uur standby tijd na 15 minuten laden).

Overigens duurt het ook nog wel even voordat de Moto Z (Force) in de Europese winkels verschijnt. Volgens de huidige planning zal dat in september moeten gaan gebeuren. Het prijskaartje van het toestel is ook nog niet onthuld.

Hieronder staan nog enkele kiekjes van de Moto Z

Bron: Motorola

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.