Toestellen
03 november 2015 - Ron Smeets

De Microsoft Surface Book is vrijwel onmogelijk zelf te repareren De ultradunne laptop krijgt van iFixit 'n reparatiescore van 1

iFixit heeft de Surface Book van Microsoft uit elkaar gehaald. En dat bleek een hele klus. Vooral om te voorkomen dat onderdelen zoals het display, het glas van het scherm en diverse flat-cables tijdens het uit elkaar 'schroeven' niet beschadigd raakten. Microsoft strooit bij de productie van de Surface Book namelijk rijkelijk met secondelijm om de diverse onderdelen 'bij elkaar te houden'.

Mede daardoor krijgt de nieuwe laptop van Microsoft een 1 als het gaat om het gemak, en in dit geval dus het totale gebrek daaraan, waarmee het toestel te repareren is. Nu is de kans dat een laptop (val)schade oploopt natuurlijk heel wat kleiner dan een smartphone, dus dat valt wel mee. Maar stel dat er een nieuwe accu of SSD in moet dan is het goed om te weten dat je ook die reparaties nauwelijks, of risicoloos, zelf kunt uitvoeren.

Gezien het prijskaartje van de Surface Book (tussen de 1500 en 2500 dollar) is het wellicht raadzaam om een extra garantiepakket af te sluiten. Triest dat je op deze manier daar min of meer toe gedwongen zou worden, maar het risico dat, bij het verwisselen van de accu, het scherm breekt met alle gevolgen, en hoge kosten, van die is natuurlijk ook niet wat je wilt.

De reparatie-conclusie van iFixit voor de Surface Book:

The Microsoft Surface Book (as a whole) earns a reparability score of 1 out of 10 (10 is easiest to repair).
- After the difficult opening procedure, the SSD can be replaced. So too the glued battery in the display. However, the base battery is very heavily glued.
- The display assembly consists of a fused glass panel and LCD, and is difficult to remove and replace.
- The processor and RAM are soldered to the motherboard.
- Strong adhesive holds many components in place, including the display, base cover, and both batteries.
-
Many components are on the backs of their respective boards, requiring motherboard removal to replace simple components.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.