Toestellen
03 september 2015 - Ron Smeets

De Mate S is kleiner en nog niet helemaal dat wat Huawei ons voor ogen houdt

Huawei heeft tijdens een persconferentie in Berlijn de Mate S onthuld. Een echte opvolger van de Mate 7 kun je hem niet noemen. Niet zozeer vanwege het ontbreken van het typenummer, maar toch vooral omdat de Chinese fabrikant besloten heeft de Mate S uit te rusten met een scherm dat een half inch kleiner is dan de Mate 7. Het is dus terecht niet de Mate 8 geworden maar de Mate S(mall).

Tijdens de presentatie hier in Berlijn kreeg Richard Yu, CEO van Huawei's mobiele tak, het weer voor elkaar om ruim een uur over alle details van het toestel te 'praten'. Dat ging ook weer op zijn inmiddels bekende langdradige manier in erbarmelijk Engels. Maar goed, zo op het eerste gezicht is de Mate S bepaald geen slecht toestel. Uiteraard zijn de specs van de Mate S weer ietwat geupgrade. De Kirin 935 octa core processor en vernieuwde 13 megapixel camera zijn twee voorbeelden, maar het 5.5 inch scherm moet het nog doen met een full HD resolutie. De volledige lijst met specs van het toestel kun je onderaan dit artikel bekijken.

De vernieuwde vingerafdruk scanner werkt razendsnel. Volgens Huawei is één korte tik op de sensor voldoende om je vingerafdruk te herkennen. Ik heb dat een keer of 20 getest en in ongeveer driekwart van de gevallen werkte dat ook op die manier. Leuk, of handig, is de toevoeging van diverse extra functies aan de vingerafdruk scanner. Feitelijk is hij nu gecombineerd met een touchpad. Zo kun je door met je vinger naar links of rechts over de sensor te vegen scrollen door foto's en als je de front camera activeert dan kun je met een korte tik op de vingerafdruk sensor een selfie maken. En zo zijn er nog een paar functies zoals het opnemen van een binnenkomend telefoongesprek of het openen van het notificatie menu.

Volgens Huawei is de Mate S extreem dun. Als je de afmetingen bekijkt dan zie je dat het toestel 7.2 millimeter 'dik' is. Niet heel erg dun in vergelijking met veel ultradunne concurrenten. De Chinezen hebben daar echter iets op bedacht. Zowel aan de boven- als onderzijde is het toestel voorzien van een schuin afgeslepen metalen 'lijst'. Daardoor is de rand van de Mate S nog maar 2.65 millimeter dun. Huawei riep dat tijdens de persconferentie zo vaak dat je bijna zou gaan denken dat het hele toestel 2.65 millimeter dun is. Helaas, die geringe dikte wordt alleen in de laatste 0.01 millimeter van de behuizing gehaald.

Als je echter naar het toestel kijkt, en ook de dunne rand er omheen, dan krijg je absoluut niet het idee dat je een ultradunne smartphone gekocht hebt. Sterker nog, tot het moment dat ik met een lineaal de 2.65mm rand nagemeten had was ik er van overtuigd dat Huawei loog over de afmetingen van die dunne rand. Hij oogde 'veel' dikker maar bleek uiteindelijk toch net geen drie millimeter te zijn.

Een andere feature van de Mate S waar Huawei erg prat op gaat is het Force Touch display. Afhankelijk van de kracht waarmee je op het scherm drukt worden andere functie gestart. Zo kun je bij het bekijken van een foto inzoomen door iets harder op het scherm te drukken. Doordat het scherm de kracht van een aanraking kan meten is hij dus ook te gebruiken als weegschaal. Huawei heeft daarvoor een app ontwikkeld. Heel erg nauwkeurig werkt die naar eigen zeggen niet. Het is meer een gimmick.

Maar wacht... Wanneer je over enkele weken voor 649 (32GB) of 699 (64GB) euro een Mate S gaat kopen dan zul je tot de ontdekking komen dat daar nog geen Force Touch scherm in zit. Helemaal aan het eind van de presentatie werd tussen neus en lippen door, en bij Richard Yu's onverstanbare Engels betekent dat dus dat je wel héél erg goed moet luisteren, werd gemeld dat het Force Touch model pas later komt, in een duurdere 128GB uitvoering. Die gaat dus, gezien de prijzen van de 32 en 64GB modellen minimaal 50 euro duurder worden, en misschien ook nog wel 100 euro vanwege het Force Touch scherm. Tja, en dan vraag ik mij toch echt af of een smartphone met deze specs die voor dezelfde prijs verkocht gaat worden als de iPhone 6(S) Plus en Samsung Galaxy S6 Edge Plus wel een succes kan worden.

Tot zover de Mate S voor nu. We hebben er allemaal eentje meegekregen na afloop van de veel te lange persconferentie; dat dan weer wel. De komende dagen en weken zal ik de Mate S wat intensiever gaan testen om een definitief oordeel te kunnen vormen. Stay tuned!

Huawei Mate S specs:

Scherm: 5.5", AMOLED, ONCELL, FHD

CPU: Hisilicon Kirin 935, Octa Core: Quad 2.2GHz + Quad 1.5GHz
GPU: MALI 628 MP4 680M
RAM/Memory: 3GB/32GB (standard version)

Accu: 2700mAh (Typ.) 2620mAh (min.) Lithium Polymer

Front Camera: 8MP, FF, BSI, F2.4, LED soft light
Rear Camera: 13MP, AF, BSI, F2.0, OIS, Dual color-temp LED flashes

Afmetingen: 149.8 x 75.3 x 7.2mm
Gewicht: 156g

Sensor: Accelerometer, Compass, Gyroscope, ALS, Proximate, HALL
GPS: Compatible with GPS/ Beidou/ GLONASS/AGPS
System: EMUI3.1, Android 5.1.1
Audio Hardware 3Microphones
FM reception, external earplug antenna
Supporting NFC function
Color: Mystic Champagne / Titanium Grey

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.