Nieuws
11 september 2012 - Ron Smeets

De Lumia 920 en 820; Nokia's laatste kans op nieuw succes?

Worden de Lumia 920 en 820 Nokia's laatste kans op hernieuwd succes in de smartphone wereld? Dat is een vraag die sinds de onthulling van beide Windows Phone 8 toestellen, zes dagen geleden, al vaak gesteld is. Investeerders reageerden niet al te positief op de nieuwe Nokia smartphones.

Hoewel die investeerders natuurlijk een belangrijke stem hebben in het succes van bedrijven, met name door hun financiële 'stem', wil dit nog lang niet zeggen dat de nieuwe Lumia's nu al een flop genoemd kunnen worden.

Jo Harlow, verantwoordelijk voor de toestel divisie van Nokia, zegt tegenover The Telegraph in ieder geval dat de Lumia 920 en 820 zeker niet Nokia's laatste kans op succes zullen zijn. Deze toestellen zijn gewoon de volgende stap in onze 'reis' naar (hernieuwd) succes. 

Verder maakt Harlow vooral ook duidelijk dat de Lumia 920 en 820 zeker niet de enige Windows Phone 8 toestellen zijn die Nokia op de markt gaat brengen, maar dat lijkt ook meer dan logisch. Harlow kan natuurlijk ook niet anders dan zeggen dat zij, en de rest van de Nokia top (en medewerkers) nog altijd het volste vertrouwen hebben dat Nokia er, als smartphone fabrikant en serieuze speler in dat segment, weer bovenop zal komen. Dat dit niet binnen enkele maanden zal gebeuren is ook evidend. Daarvoor heeft Nokia de afgelopen vier jaar teveel klanten, en dus marktaandeel, verloren.

Hoe de nieuwe Lumia's presteren kan ik nog helemaal niets definitiefs over zeggen. De Lumia 820 zag er tijdens de presentatie wel goed uit. Dit is weer een toestel dat in levende lijve beter oogt dan op foto's. De Lumia 920 vond ik wat aan de dikke en zware kant met 10 milimeter en 180 gram. De bolle achterzijde is onder andere bedacht om het toestel beter in de hand te laten liggen (ergonomisch ontwerp), zo zegt Nokia. Ik denk echter dat het 'inbouwen' van een camera met PureView technologie ook wel wat extra hardware met zich meebrengt. Dat is bij de 808 ook al duidelijk te zien. Die camera module is overigens wel iets anders (veel groter) dan die van de Lumia 920.

De grootste tegenvaller vorige week was echter het uitblijven van een release datum (wanneer liggen ze in de winkels) en prijskaartje. Ik denk ook dat dit voor een groot deel debet is aan de negatieve reactie van investeerders. 'Daar gaan we weer' zullen die gedacht hebben. 'Nokia presenteert een toestel maar kan nog niet zeggen wanneer ze in de winkels liggen of wat ze gaan kosten'. Die criteria zijn voor investeerders natuurlijk erg belangrijk.

Bovendien wekt Nokia's (misplaatste) geheimzinnigheid  de indruk dat de toestellen nog (lang?) niet klaar zijn voor release. Of dat nu aan de hardware of de software (Windows Phone 8) ligt, dat doet egenlijk niet ter zake. Feit was wel dat de aanwezige pers tijdens de lancering nog niet zelf met de toestellen mocht 'spelen'. Sterker nog, we mochten ze niet eens in de handen houden. Dat gekoppeld aan het uitblijven van een release datum wekt automatisch de indruk dat de toestellen nog niet klaar zijn. Nokia zelf zegt dat ze met Microsoft afgesproken hebben dat ze pas meer informatie verschaffen als Windows Phone 8 officieel gepresenteerd is. Inmiddels doen wel al geruchten de ronde dat de Lumia 920 rond de 600 Euro gaat kosten en mogelijk begin november al in de winkels zal liggen (in sommige landen) maar dat is nog niet bevestigd.

Hoe dan ook. Ik zal de nieuwe Lumia's, tegen de tijd dat ik ze zelf kan gaan testen, zonder vooroordelen gaan uitproberen. Tot die tijd kan ik nog weinig tot niets over de toestellen zelf zeggen. Bij Nokia zijn ze positief gestemd. Bij Microsoft ook. Nu de rest van de wereld nog ;-)

Foto: Wired

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.