Toestellen
16 augustus 2011 - Ron Smeets

De LG Optimus 3D Speed; een review van onze Belgian Cowboy

Enkele weken geleden maakte Cowboy Marc al een preview van de LG Optimus 3D Speed. Carl van Belgian Cowboys nam het toestel de afgelopen weken onder de 'Belgische loep' ;-)

Zijn review kun je hieronder en op de volgende pagina's lezen. Over enkele weken zal ik zelf nog een review van de Optimus 3D Speed in combinatie met een LG Cinema 3D TV schrijven. Daarbij, dat zal niemand verbazen, zal ik vooral (en alleen) ingaan op de 3D prestaties van beide Koreaanse gadgets.

Inleiding en Design

Carl Vanormelingen (Belgian Cowboys): Twee weken geleden ontving ik de LG Optimus 3D Speed, LG's eerste dual-core smartphone, voorzien van een uit de kluiten gewassen 4,3 inch 3D-scherm waarmee je naar hartelust kan fimen en fotograferen in 2D of 3D kwaliteit zonder dat je een speciale bril nodig hebt. Gezien ik tot hiertoe een iPhone 3GS heb gehad en tijdens mijn UK studies de LG Optimux 2x niet kon uitproberen, was ik zeer benieuwd naar de mogelijkheden van dit gloednieuwe toestel!

Design
De Optimus 3D Speed straalt dezelfde stijl uit als de Optimus One of de Optimus 2X Speed, alleen zitten de verschillen hem in de details. Het toestel beschikt over een metalen look boven en onder het scherm. Terwijl bovenaan een uitsparing voor de luidspreker voorzien, zitten de 4 capacitieve toetsen (opties, thuis, terug, zoeken) tussen het scherm en de onderste metalen plaat. Aan de linkerzijkant bevinden zich bovenaan een micro-HDMI (verbinding met een (3D) televisie) en micro-USB (stroomvoorziening / data overdracht). Bij het test toestel zat er een micro-HDMI naar HDMI kabel, maar dit zal je er bij je aankoop zelf moeten bijkopen, gezien ze het bijvoorbeeld bij webwinkel Coolblue niet meeleveren. Enerzijds 'zonde' dat die kabel niet wordt meegeleverd, anderzijds een verstandige zet gezien er op zulke kabeltjes veel winst kan worden gemaakt. Aan de rechterzijkant heb je de volumeknoppen en een 3d-knop die je meteen naar het 3D menu brengt waarover later meer.

De ontwikkeling van het toestel begon eind augustus 2010 en de eerste werkende prototypes werden begin februari opgeleverd, juist op tijd voor het jaarlijkse Mobile World Congress in Barcelona. Het ontwerp vereiste behoorlijk wat pionierwerk gezien niemand voordien een 3D-scherm had ontwikkeld die geen bril behoefde. Daarnaast bleek het ook lastig de 3D-camerate ontwikkelen omdat het opnemen van het 3D-effect bijzonder niet zo eenvoudig. Begin juli kondigde LG Nederland aan dat er ook een witte uitvoering (Optimus White Edition) verschijnt.

Verder beschikt toestel over twee microfoons, eentje onderaan en eentje bovenaan (die tevens dient voor noise cancellation). Aan de bovenkant zit de aan-uitknop en een 3,5mm-jack voor je hoofdtelefoon. Tenslotte bestaat de achterzijde uit het LG logo, een kleine luidspreker en een mooie metalen look waarin een LED flitser en natuurlijk twee 5 megapixel camera's zijn voorzien zodat je in 3D kan filmen/fotograferen. Heel leuk is dat de achterkant niet zo glad is als bij pakweg de iPhone 3GS zodat hij goed in de hand ligt en niet snel weg glijdt. Verder is de achterzijde resistent voor (vettige) vingerafdrukken wat mooi meegenomen


Verpakking

De Optimus 3D Speed werd geleverd in een leuke knalorde verpakking voorzien van een stroomadapter die je zowel in het stopcontact of via je computer kan opladen, een eenvoudige zwarte 3,5mm hoofdtelefoon, een micro-HDMI naar HDMI kabel (niet meegeleverd in de (internet) winkel) en een uitgebreide Engelstalige handleiding die een gedetailleerd overzicht van alle technische mogelijkheden weergeeft.

Hardware en Specificaties

LG stak een 1500mAh sterke accu in het toestel dat het bij gemiddeld gebruik iets meer dan één dag uithield (wifi en 3G ingeschakeld). Enkel wifi ingeschakeld haalde ik anderhalve dag. Alleen bij 3D games ben je er na een tweetal uurtjes al aan de moeite of je moet willen 3D gamen met de stroomadapter aan je smartphone verbonden.

Gezien 3D games er heel anders uitzien als 2D games zul je niet snel geneigd zijn langer dan een vijftiental minuutjes te willen spelen. Verder is het toestel voorzien van een Texas Instruments OMAP 4430 dualcore processor die zijn werk doet aan 1,0 Ghz; de Samsung Galaxy S II draait op 1,5 Ghz. In de weegschaal weegt de Optimus 3D 168 gram, ietsje zwaarder dan een iPhone 3GS (135 gram) of iPhone 4 (137 gram). Echter heeft de LG twee camera's aan boord om filmen/fotograferen in 3D mogelijk te maken dit zal er ongetwijfeld wat mee te maken hebben. Concreet voelt de LG zwaarder aan als pakweg mijn iPhone 3GS, maar zeker niet storend. Eerder een kwestie van gewoonte lijkt me.

Volgens LG's slimme marketeers staat "3D" in de productnaam niet alleen voor 3D-beeld, maar ook voor: "dualcore", "dualchannel" en "dual memory". De Optimus 3D is de eerste smartphone die data over meerdere geheugenkanalen tegelijk kan versturen. Het zogenaamde 'multichannel-geheugen" kennen we allemaal van onze desktop, laptop (of server) maar werd nu voor het eerst geïmplementeerd in een smartphone en staat (in theorie) toe dat applicaties sneller opstarten omdat de gegevens simpelweg sneller kunnen worden opgevraagd.

LG's eigen promo video voor de Optimus 3D Speed:

http://www.youtube.com/watch?v=NnHykOcWKAg

Specificaties

 
Telefoonmodel bar
Invoermethode touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.2 (Froyo) - Android 2.3 (Gingerbread) verwacht eind 2011
 

Schermresolutie

480x800
Schermdiagonaal 4,3"
Multitouch ja
Touchscreentechniek capacitief

Cameraresolutie 5 megapixel
Autofocus ja
Flitsertype enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080

Berichten e-mail, mms, sms
Mp3-ringtones ja
Gps ja
Functies A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, fm-radio (headset), handsfree, kompas, tril

Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0
Connectors 3,5mm headset, micro-usb

Processorsnelheid 1,0 GHz Texas Instruments Omap 4430 processor
Cpu-cores dual
Werkgeheugen 512MB
Opslaggeheugen 8GB
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity (max. 32GB)

Accucapaciteit 1500mAh
Accutype li-polymer

Kleuren zwart
Gewicht
168g
Lengte 129mm
Breedte 68mm
Hoogte / Diepte 11,9mm


Verdere productspecifiaties kan je terugvinden op de LG website. Adviesprijs: € 520,-

Display, media en games

4,3 inch 3D beeldscherm (PAGINA 4)
Het LCD beeldscherm is 4,3 inch breed (480 bij 800 pixels, 16 mln kleuren) en hiermee even breed als de Samsung Galaxy S II. Als je het toestel opent, kan je bovenaan je SIM kaart en/of microSD kaart kwijt. Helaas levert LG geen geheugenkaartje mee, maar met het 8GB interne geheugen kan je voorlopig toch al aan de slag. Het toestel is langer, breder en zwaarder dan topmodellen van andere fabrikanten en met bijna 12mm ook niet bepaald dun.

Dankzij het autostereoscopische beeldscherm werkt met een extra laag op de LCD die onder een bepaalde kijkhoek pixels blokkeert waardoor het beeld alleen je linker- of rechteroog bereikt. Voordeel hierbij is dat je geen vervelende 3D bril nodig hebt zoals bij 3D televisies. De ideale afstand om het beeld in drie dimensies optimaal te benutten is 30 tot 40 centimeter. Het kost even moeite om het scherm op de goede afstand te krijgen, maar gelukkig heeft LG een 3D handleiding ingebouwd die je allerlei tips geeft hoe je het meest optimaal van 3D kan genieten. Het valt echter niet aan te raden om lang naar 3D-content te kijken: Na 15minuten het 3D game Asphalt te spelen was ik toch even in de war omdat je ogen je opnieuw moeten aanpassen aan de 'echte' (lees 2D) wereld.

Als eerste verschijnt in dat menu “3D Games & Apps” in beeld, rechts ervan vind je een “3D handleiding”, en links ervan de button om de 3D camera zelf te starten. Nog een draai verder naar links volgt de 3D galerij met de voorgeïnstalleerde en je zelfgemaakte opnamen, en tot slot is er nog een snelkoppeling naar YouTube 3D.

Video's en foto's nemen in 2D én 3D (PAGINA 4
Naast mooie 5 megapixel foto's kan je met dit toestel natuurlijk leuke 3D foto's/video's nemen om later af te spelen op je 3D televisie (via de HDMI 1.4 kabel) of gewoon te bekijken op je LG Optimus 3D. Voor 3D foto's/video's maakt, bieden de beide camera's aan de achterzijde een resolutie van 3 megapixel. Foto's die in het donker of bij duisternis worden genomen worden bijgestaan door een enkele LED-flitser. Deze foto's zien er zeer leuk uit, al kan je je de vraag stellen wat je er voorlopig mee bent gezien 3D beeldschermen nog relatief duur zijn. 2D video's kan je schieten in 1080p (1920x1020 pixels), terwijl 3D video's zich beperken tot  720p (1366x768 pixels). LG heeft de sneltoets op het toestel niet aan de camerafunctie zelf gekoppeld, maar aan het algemene 3D menu. Verder kan je op YouTube heel wat 3D video's terugvinden, echter is het aanbod nog niet zo bijzonder groot.

Games en applicaties in 3D
Standaard geïnstalleerd:
- 3D Gallery: 3d-weergave van foto's en video's;
- 3D Handleiding: uitleg over 3d-weergave;
- Asphalt 6: een racegame die bestuurd kan worden via het scherm - het kantelen van het scherm is hierbij onbruikbaar, omdat dat de 3d-weergave negatief beïnvloedt;
- Gulliver's Travels: een boek met animaties;
- Let's Golf 2: een sportspelletje
- Nova: een schietspel.

  Software en Conclusie

  Software
  LG ruste het toestel uit met Android 2.2 (Froyo) maar zou vanaf december 2011 een update naar 2.3 (codenaam Gingebread) uitrollen. Al valt het natuurlijk te betreuren dat LG zijn high-end topmodel uitbrengt met een softwareversie die al meer dan één jaar oud is. Het homescreen wordt gekenmerkt door een dock vlak onder het grote scherm, waarin drie snelkoppelingen voor applicaties en één voor het hoofdmenu staan. Erg vervelend vond ik bij het typen van een smsje of twitter bericht dat ik al heel snel de 'terug' toets aanraakte, waardoor ik weer naar het betreffende menu moest switchen. De notificatiebalk kan je makkelijk oproepen door een eenvoudige veegbeweging van de bovenkant van je scherm naar onderen. De muziekspeler staat nu ook lekker als widget in de notificatiebalk.

  Tekstinvoer
  Voor tekstinvoer is er uitsluitend een onscreen-toetsenbord beschikbaar. Dat werkt snel, al gebeurde het vaak dat ik tijdens het typen van een smsje of twitter bericht per ongeluk op de 'terug' toets duwde, waardoor ik weer op het startscherm belandde. Een bug in het toetsenbord is dat op sommige momenten aanrakingen op totaal verschillende plekken werden geregistreerd: in plaats van zinnige tekst kwamen er dan willekeurige karakters tevoorschijn. Deze bug kan verholpen worden door een reboot, maar erg prettig is anders.

  Conclusie
  Al bij al is de LG Optimus 3D Speed een zeer snel toestel waarbij de 3d-functionaliteit goed is uitgewerkt, al swingt de accuduur de pan uit als je daadwerkelijk 3D applicaties gaat draaien (bijvoorbeeld games). Het is ongetwijfeld een leuke smartphone om op (familie)feestjes indruk te maken en biedt zeker perspectieven voor de toekomst als er wij consumenten meer vertrouwd geraken met 3D. Het 4,3" grote beeldscherm maakt deze smartphone zeer handig in gebruik en neemt niet al te veel ruimte in je broekzak in. Jammer  dat het toestel nog op Android 2.2 werkt, maar dat terzijde. Persoonlijk zou ik dit toestel niet direct kopen, enerzijds omdat ik vrij tevreden ben over mijn huidige iPhone 3GS (die mij anderhalf jaar geleden genoeg kostte), anderzijds omdat ik niet echt de toegevoegde waarde van 3D functionaliteit zie. Hoe je het ook keert of draait, als je thuis geen 3D beeldscherm hebt, ben je verplicht je gemaakte 3D foto's/video's te bekijken op het beeldscherm zelf..

  Pluspunten
  + 3D beelscherm heeft hoog gadgetgehalte
  + Eerste smartphone waarmee je  in 2D én 3D kan foto's en video's nemen
  + lekker groot 4,3" (10,9cm) lcd scherm
  + micro HDMI uitgang om foto's/video's af te spelen op je tv toestel
  + dual-core processor maakt deze high-end LG smartphone bloedsnel

  Minpunten
  - Bij spelen 3D game loopt de batterij verrassend snel leeg
  - Krachtigere accu (> 1500 mAh) had interessanter geweest
  - Ontbreken micro HDMI naar HDMI kabeltje én microSD is spijtige zaak
  - Enkel interessant als je thuis een 3D tv toestel hebt zodat je alle gemaakte content optimaal kan bekijken

  Over de auteur: Ron Smeets
   
  Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.