Nieuws
30 mei 2011 - Chris Bannink

De laatste Mobile Monday. Deel 1, live

Vandaag de laatste Mobile Monday. Na vier jaar nu echt de allerlaatste, 21e aflevering van wat inmiddels in het mobiele, innovatieve wereldje binnen en buiten Nederland een rol van betekenis heeft gekregen. Toch even wat wegslikken. Alle momo's ben ik er bij geweest en heb er verslag van gedaan hier op MC.

De eerste spreker heb ik grotendeels gemist, maar ik pak 't op bij Raimo van der Klein. Hij is de 2e spreker van de dag. Hij was een van de oprichters van Mobile Monday en heeft later met zijn mede oprichters o.a. Layar opgericht waarvan hij zich momenteel CEO mag noemen. Hij heeft het over Space, and what we do with it. "Space is wat we om ons heen voelen en dat betekenis geeft aan ons leven. Wat zijn de belangrijke gebeurtenissen in ons leven? Dat is verschillend voor elk mens". Hij laat een foto van een strand zien met aangespoeld hout dat voor iedereen een andere betekenis kan hebben.

"Welke ruimte (space) hebben we tot onze beschikking? Je kan niet altijd overal je eigen ruimte claimen. Er zijn regels en wetten die dat niet toestaan". Hij verteld een verhaaltje als illustratie voor de vrije ruimte (dat is waar je wil zijn) , de gecontroleerde ruimte (niet beschikbaar en eigendom van een ander), de gedroomde ruimte (advertenties, films etc) en de virtuele ruimte (oneindige hoeveelheden van elk soort ruimte die je zou willen). Dat is in het kort het schema dat Raimo nu heeft gemaakt over de indeling van de ruimte.  "Op dit moment willen we de vrije ruimte graag uitbreiden. Connect met de fysieke wereld en doe er een portie advertenties bij."

Met Augmented Reality (AR) krijg je die connectie tussen de verschillende ruimtes. Je kunt van de fysieke wereld een virtuele laag programmeren.  Ruimte wordt daarmee gedemocratiseerd. Mooi diepgaand eigen verhaal van Raimo uiteraard zonder zijn eigen bedrijf Layar op de voorgrond te plaatsen.

De oprichter van Jaiku (soort twitter client, ooit overgenomen door Google)  was er ook de eerste Mobile Monday. Vandaag spreekt hij over de toekomst van Space: Jyri Engestrom uit Finland. $ jaar geleden was het fenomeen microblogging nog niet breed bekend bij het publiek. Hij refereert aan Michle Callon: Obligatory Passage Point (OPP). Via het voorbeeld dat zelfs de Paus social media heeft omarmd, hebben we het punt bereikt dat je eigenlijk niet meer zonder die sociale media kan. Je wordt steeds gekker aangekeken als je NIET op social media zit dan wel. En dat was enkele jaren geleden wel andersom.

Volgens Jyri gaat social media steeds meer over vertalingen. Het vertalen van een gebeurtenis via een foto naar je vrienden op facebook die daarop kunnen reageren. Dit is een verslavend proces gebleken.  Linda Stone citeert hij als degene die het heeft over e-mail apnea (e-mail snurk ziekte).  Facebook triggerd hetzelfde hormoon als dat je iemand knuffelt. Karin Knorr-Cetina heeft het over dat mensen een gevoel van te weinig doen overhouden (sense of lacking) als ze actief bloggen of met twitter/facebook bezig zijn. Dat is ook de kracht van de gratis connectie.

Foursquare is het heden. Dat is de nieuwe trend, niet meer het verleden (zoals wat ik nu schrijf is al verleden tijd als het op het web staat (ondanks mn live blogging J).

Gaan we van verleden naar heden naar toekomst? Is dat de trend? Nu is het nog niet te zien, maar Jyri wil het graag gaan ontwikkelen. Van typing werd het tapping. Een service moet disruptive zijn wil het succes hebben.

Wat krijg je als je Mobile touch UI, structured data, real time push notifications samenvoegt? Jyri denkt aan een Win! Hoewel hij niet direct zegt waar hij mee bezig is, denk ik dat hij hier een tipje van de sluier heeft gegeven over zijn nieuwe social media start-up (?).

Coen van Veenendaal is de volgende spreker, die zichzelf crazy noemt, omdat hij zich niet neerlegt bij de realiteit. "Realiteit is wat we zelf creëren om er dan over te gaan klagen". Hij is opgevoed met de gedachte dat hij fantastische dingen ging doen in het leven. Hij haalt Ghandi er bij als iemand die ook een beetje gek was, in ieder geval geloofde in zijn eigen principes: "be the change you want to be happen in this World". Coen wil de Alpe ‘d Hues beklimmen: zes keer in 12 tot 16 uur fietsen. In 2006 werd de organisatie Alpe 'd HuZes opgericht die geld inzameld voor kankeronderzoek. Mooi dat hun website opgevenisgeenoptie.nl is gedoopt. In 2006 startten 66 mensen en vorig jaar 2600 mensen die 12.1 miljoen euro ophaalden voor het goede doel. Volgende week zijn er 4300 mensen die 22 miljoen proberen op te halen. Het gaat om een onmogelijk moeilijke opdracht voor mensen die een onmogelijke strijd leveren en die willen bewijzen dat er hoop is. Hij maakt tevens bekend dat ze de organisatie Inspire 4 l!ve gaan oprichten.

Mooi verhaal, indrukwekkend.

1e foto van Raimo en laatste zaalfoto zijn van Jöran Maaswinkel. Zie ook zijn fotostream van deze laatste Mobile Monday hier. (andere foto's heb ik zelf gemaakt).

Over de auteur: Chris Bannink