Nieuws
25 september 2017 - Ron Smeets

De iPhone 8 ligt in de winkels, maar er stonden nauwelijks rijen

Afgelopen vrijdag gingen de iPhone 8 en 8 Plus in de verkoop. Meestal gaat dat gepaard met lange rijen voor Apple Store’s en resellers. Veel Nederlanders die in de oostelijke helft van ons land wonen reden daarvoor speciaal naar Oberhausen, Düsseldorf of Köln omdat daar de voorraden meestal net iets groter waren dan in Nederland. Afgelopen vrijdagnacht stonden er in bij de Apple Store’s in die drie Duitste steden bij elkaar welgeteld 0 (ja, nul) iPhone kopers in de rij. OK, dat was tussen half twaalf en twee uur in de nacht, maar toch. De jaren daarvoor waren de rijen rond dit tijd al enkele honderden wachtenden lang. Bij de introductie van de iPhone 6 en 6Plus stonden in Oberhausen om middernacht al meer dan 750 wachtenden. Dat aantal liep toen nog op tot meer dan 1500 enkele uren voor de start van de verkoop.

Apple wil geen lange rijen meer
Twee jaar geleden, bij de introductie van de iPhone 6S bepaalde Apple dat iedereen die het toestel in de periode voorafgaand (meestal 1 week) aan de winkellancering vooruit bestelt, pre-order, er zeker van is dat er voor hem of haar een nieuwe iPhone klaar ligt. Tijdens het bestelproces geef je dan ook al aan hoe je het toestel wilt ontvangen; per pakketpost of ophalen bij een Apple Store of reseller in de buurt. Op die manier kan de fabrikant de voorraadverdeling per winkel veel nauwkeuriger beheren. Bijkomend voordeel is dat je als iPhone koper niet meer uren- of dagenlang op straat in de rij hoeft te staan en slapen. Tot slot wil Apple ook de grimmige taferelen voorkomen die soms ontstonden wanneer bleek dat er veel meer wachtenden dan iPhones waren. In Oberhausen ging dat enkele jaren geleden bijna helemaal mis. Tijdens de lancering van de iPhone 4S, vlak na de dood van Steve Jobs, werden wachtende iPhone kopers door over vlijtige bewakers letterlijk uit hun stoelen gerukt. Niet dat Apple dáár enig aandeel in had, maar toch. Ondanks de nieuwe pre-order en reservering opties stonden ook de afgelopen twee jaren nog steeds enkele honderden iPhone kopers ’s nachts in de rij. Er zijn altijd fanaten die persé de eerste willen zijn die het toestel in hun handen mogen houden. Tot nu dus…

WTF! Niemand die op de iPhone 8 wacht?
Het was voor mij wel even schrikken, vrijdagnacht. Toen ik rond half twaalf in Oberhausen arriveerde stond er een groepje van ca. 10 personen voor de ingang. ‘Is dit alles?’, dacht ik. ‘Dat valt dan wel heel erg tegen’. Al snel werd duidelijk dat dit niet eens mensen waren die op de iPhone 8 stonden te wachten. Het waren medewerkers van het winkelcentrum die een binnen een personeelsfeest hadden en alleen even buiten stonden om hun honger naar nicotine te stillen. Voor de iPhone 8 stond er letterlijk nog niemand. Heel even dacht ik, ‘Ik ben toch niet op de verkeerde dag gekomen?’ Maar nee, de medewerkers van het winkelcentrum, de beveiligers die er wel al, of nog, stonden, bevestigden dat de iPhone 8 verkoop enkele uren later (8 uur in de ochtend) zou starten. In tegenstelling tot sommige andere jaren, besloot ik niet te wachten totdat de eerste wachtende zich meldde. Om er zeker van te zijn dat het ontbreken van iPhone kopers in Oberhausen geen incident was reed ik op weg naar huis nog even langs Düsseldorf en Köln, maar ook daar stonden geen rijen.

De échte iPhone liefhebbers wachten op de X
Zou de pre-order strategie van Apple dit jaar écht haar werk doen? Of is de iPhone 8 gewoon niet zo populair meer. Het is inmiddels de vierde iPhone waarvan, los van het glas aan de achterzijde, het design nagenoeg identiek gebleven is (iPhone 6, 6S en 7). Misschien gaat dat uiteindelijk toch vervelen. Nee, zoals ik eerder ook al schreef is de voornaamste reden voor de lauwe ontvangst van de iPhone 8 het feit dat binnen nu en twee maanden de iPhone X in de winkels ligt. Die is met zijn randen loze scherm een stuk vernieuwender dan de iPhone 8. Bovendien is het het 10-jarig jubileum model van de iPhone. De echte liefhebbers willen, nee móeten die natuurlijk hebben. En om dan nu ook nog even 800 tot 1000 euro uit te geven voor een iPhone 8 zal voor de meeste iPhone gebruikers en fans toch net even iets te veel van het goede zijn. Inmiddels is bekend dat de iPhone 8 wereldwijd, in de landen waar hij voor het weekend in de verkoop ging, lauw ontvangen is. Opvallend is ook dat de afgelopen uren de berichten over iPhone X schaarste tijdens de eerste weken of maanden na de lancering, weer flink aangewakkerd worden. Volgens mij toch vooral een poging van Apple om fans die nu zeggen op de iPhone X te gaan wachten bang te maken met het vooruitzicht dat het wel eens maanden kan gaan duren, tot de lente van 2018, voordat iedereen die dat wil een iPhone X kan bemachtigen. Kunstmatige schaarste creëren dus. Iets waar Apple de afgelopen tien jaar bepaald niet onbekend mee is gebleken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.