Toestellen
13 september 2012 - Ron Smeets

De iPhone 5 en haar concurrenten; mijn 'five cents'

Het is nu een dag later en tijdens de enerverende Apple avond en verkiezingsnacht heb ik de iPhone 5 en haar grootste concurrenten in mijn gedachten de revue laten passeren. Dat inspireerde mij tot het maken van een aantal top 5 lijstjes met, in mijn ogen, de beste toestellen per categorie. Mijn 'five cents' zogezegd.

Daarbij moet ik natuurlijk wel meteen zeggen dat ik de iPhone 5 zelf nog niet in mijn handen gehad heb (geldt eigenlijk ook voor de Lumia 920). Ik kijk dus met mijn ogen puur even naar, onder andere, het design en de specs van de nieuwe Apple, vergeleken met de (high end) flagships van concurrenten als Nokia, Samsung, HTC, Sony, LG en nog wat andere merken.

Natuurlijk zijn onderstande lijstje ietwat subjectief en sommige toestellen heb ik zelf dus nog niet kunnen testen. Bij elke categorie heb ik ook een toestel genoemd die wat mijn betreft op dat punt de 'flopper(s)' of F(ail) van dit moment is/zijn. Hier spreekt zoals gezegd mijn 'gevoel' gecombineerd met wat ik van de betreffende toestellen zelf vind, voor zover ik ze wel al geprobeerd heb. Ik ben natuurlijk benieuwd wat jullie er van vinden. Reageer maar!

Design:
1. Nokia Lumia 900
2. HTC One X
3. iPhone 5
4. Sony Xperia S
5. LG Optimus 4X HD
F: Samsung Galaxy S III en Nokia 808 Pureview (voor mij beiden met afstand de lelijkste toestellen van dit moment)

Specs:
1. Samsung Galaxy S III
2. HTC One X
3. Huawei Ascend D1 Quad XL
4. LG Optimus 4X HD
5. Nokia Lumia 920
F: Sony Xperia S en Nokia Lumia 900 (specs van 2011 in 2012 ;-))

Prijs / kwaliteit (omdat de Lumia 920 nog geen officieel prijskaartje heeft kan ik die niet 'beoordelen' in deze lijst):
1. HTC One X
2. Samsung Galaxy S III
3. LG Optimus 4X HD
4. Nokia Lumia 900
5. Sony Xperia S
F: iPhone 5 (duur, duurder, duurst ;-))

Camera (foto en video):
1. Nokia 808 Pureview
2. Nokia Lumia 920
3. iPhone 5
4. HTC One X
5. Samsung Galaxy S III
F: Nokia Lumia 900 (bijna alle foto's krijgen een grijs-groene waas en Nokia heeft dit software probleem na 9 maanden nog altijd niet verholpen!)

Display (resolutie, helderheid):
1. Nokia Lumia 920
2. iPhone 5
3. Samsung Galaxy S III
4. LG Optimus 4X HD
5. HTC One X
F: Sony Xperia S (in fel licht bijna niet leesbaar en beperkte kijkhoek)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.