Nieuws
05 maart 2007 - Peter de Ruiter

De hoge maatschappelijke kosten van mobieltjes

Onder de titel 'De hoge kosten van mobiel bellen' heeft onderzoeksgroep SOMO afgelopen zaterdag bekendheid gegeven aan haar onderzoek naar de slechte arbeidsomstandigheden bij de productie van mobiele telefoons. Het loon is dikwijls onder het bestaansminimum, overwerk is verplicht maar wordt slecht betaald, vakbonden zijn afwezig en er zijn incidenten van lichamelijke schade door het werken met schadelijke stoffen.

Zoals ook het blad Bright al schreef (feb/mrt 2007), zitten mobiele telefoons boordevol stoffen die het milieu belasten en waarvoor gezien de hoge vervangingsgraad van de toestellen, geen oplossing is.

SOMO was op 3 maart aanwezig op de FNV-conferentie Made in China in Amsterdam, waar de arbeidsomstandigheden in dit land onder de loep werden gelegd. China is een belangrijk productieland van mobieltjes, samen met India, de Filippijnen en Thailand.

Deze maand gaat met geld van de EU een driejarige publiekscampagne van start in Nederland, waarbij gebruikers wordt opgeroepen de industrie een lesje 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' te leren. De discussie op de FNV-conferentie was georganiseerd door het 'netwerk' GoodElectronics, dat ook is gevestigd in Amsterdam.

Het genoemde rapport in PDF

Cartoon: Kurf, gemaakt tijdens genoemde FNV-conferentie

Over de auteur: Peter de Ruiter