Nieuws
17 juni 2019 - Luc Meijs

De Google Pixel 4 komt eraan! Een nieuw tijdperk van lelijke camera modules?

Elk jaar (rond) oktober kunnen we weer een flagship Pixel-release verwachten van de Amerikaanse zoekmachine gigant. Dit jaar lijkt dit wederom ongewijzigd te zijn, echter laat de nieuwe Pixel van Google zich wel van een hele aparte kant zien. Over het aankomende toestel werden al geruime tijd geruchten verspreid tot dat Google zelf een tipje van de sluier oplichtte. In een officieel Twitter-bericht bevestigde de fabrikant de komst van het toestel en een wel heel bijzondere designkeuze voor de cameramodule.
 
Square Pixel
 
Volgens de YouTuber John Prosser zijn er in totaal drie teams aan de Pixel 4(XL) bezig. ‘Waarom?’ zul je je afvragen, voornamelijk omdat Google een compleet ander pad in wil slaan qua design en de grote aantallen aan leaks (zoals bij de pixel 3XL) wil voorkomen. Toch blijkt het tegengaan van leaks en renders niet te slagen, daarom koos Google ervoor om zelf al het design van de nieuwe Pixel te tonen. Via een officieel Twitter-bericht gaf Google het volgende onderschrift mee met een afbeelding (kopafbeelding) van de nieuwe Pixel 4. De onderstaande afbeelding is door een fan op Twitter aan elkaar geplakt zodat je een goed beeld krijgt van het hele toestel.
 

‘’Well, since there seems to be some interest, here you go! Wait 'til you see what it can do. #Pixel4’’
 
Met deze Tweet werd meteen een grote designkeuze zichtbaar: de enorme vierkante cameramodule achterop het toestel. Google is niet de eerste met deze keuze, maar wel één van de eersten om deze op een asymmetrische manier te implementeren. Huawei ging de fabrikant ruimschoots voor met een dergelijke cameramodule op hun Mate 20-serie, en deze viel bij de consument goed in de smaak gezien de module niet storend en esthetisch geplaatst was op het toestel. Net als de geruchten rondom de nieuwe iPhones zal Google deze vierkante cameramodule in de linkerbovenhoek (achterkant) van het toestel plaatsen. Waar de fabrikant drie generaties lang het met een enkele camera heeft gewerkt lijkt daar nu ook een evolutie in te verschijnen. De nieuwe Pixel 4 serie zal namelijk over een dual camera gaan beschikken; in de cameramodule op de afbeelding zien we duidelijk twee lenzen, een ledflitser en twee kleinere openingen, wat waarschijnlijk IR of ToF sensoren zijn. Op de afbeelding zien we verder het welbekende Google-logo onderin het toestel, volumeknoppen een witte powerknop en een USB C-opening aan de onderkant van het toestel. Aan de achterkant is ditmaal geen vingerafdrukscanner te vinden, wat ons doet vermoeden dat ook de Pixel over een in screen vingerafdrukscanner zal gaan beschikken.
 
Mee met de trends
 
Zoals wellicht verwacht zet Google een grote stap in het volgen van trends en features voor een smartphone. Eindelijk een dubbele camera, hoogstwaarschijnlijk een super wide angle lens, ToF-sensoren voor betere diepteberekening en volgens een recente leak ook een double punch hole selfiecamera. Dit dubbele punch hole design kennen we reeds van de S10+ en valt nogal op, echter vind ik het niet storend bij dagelijks gebruik. Deze dubbele punch hole toont dan ook de komst van een wide of super wide selfielens.
 

Over de specificaties van deze dubbele camera of interne specificaties is vooralsnog weinig tot niks bekend. Google zal dit zoveel mogelijk geheimhouden tot de officiële release. De releasedatum van de nieuwe Pixel(s) zal zoals eerder vermeld wederom in oktober zijn. Bekende leaker Evan Blass bevestigt deze tijdslijn met een releasegrafiek van een Amerikaanse provider, Verizon. Tevens staan hier de release van de Samsung Galaxy Note 10 en nieuwe iPhones op vermeld.
 

De toestellen die niet rechtstreeks via Google gelekt zijn in afbeeldingen, zijn dan ook prototypes, met dikke randen en vaak hebben ze hele ruige behuizingen. Ook moeten we de geruchten die niet van Google afkomstig zijn met een korrel zout nemen want het is nog lang geen oktober. Wat we wel kunnen verwachten is dat deze nieuwe toestellen op de markt komen met het nieuwe Android Q. Ook kunnen we weer een grandioze camerakwaliteit verwachten: waar Google vooraf met een enkele cameralens de competitie bij kon houden zal dit niet anders zijn met twee cameralenzen.
 
Bronnen: GMSarena, Twitter @madebygoogle, 9to5Google