Geruchten
14 juli 2018 - Ron Smeets

De geruchtenmolen van week 28 Vijf camera\'s voor de Galaxy S10, vier voor de volgende Xperia en nog veel meer

De vakanties zijn begonnen. Het duurt nog ruim anderhalve maand voordat de volgende grote telecom aankondigingen voor de deur staan. Met uitzondering van de Galaxy Note9 die 9 augustus het daglicht zal zien. Ook deze week waren er wel weer wat geruchten die de ronde deden en ook daarbij was weer een Samsung in het ‘nieuws’.

Galaxy S10 krijgt mogelijk vijf camera’s
Ooit hadden mobiele telefoons 1 camera. Dat gold ook lange tijd voor smartphones. Totdat de front camera zijn intrede deed. Eerst voor videobellen en later toch vooral om selfies mee te kunnen maken. Inmiddels hebben bijna alle mid-range en high-end toestellen al een dual camera aan de achterzijde. Huawei introduceerde eerder dit jaar al de triple camera en HTC de dual front camera. Tel die twee bij elkaar op en je komt – zo luiden de geruchten – uit op de vijf camera’s die Samsung mogelijk in de Galaxy S10 gaat proppen. Naast de twee 12 megapixel sensoren zou er nog een camera bij komen met een groothoek van 120 graden. Aan de voorzijde zou een dual selfie cam geplaatst worden. We gaan het wel zien. Er doen al weken geruchten de ronde over vermeende specs voor de Galaxy S10. Daarbij werd ook alweer de in (of onder) het scherm verwerkte vingerafdruk scanner genoemd. Uiterlijk zou het toestel wederom weinig tot niet verschillen van de bestaande modellen. Ach, geruchten he…

Android P namen
De opvolger van Android O(reo) wordt Android P. Dat is al lang geen gerucht meer. Over de naam van de zoetigheid die daaraan gekoppeld wordt is wel nog het een en ander te doen in de geruchtencircuits. En Google doet zelf ook volop mee om die speculatie draaiende te houden. Enkele weken geleden lieten ze ergens in de interactieve plattegrond van het Google pand al een Annanastaart rondslingeren; Pineapple Pie. Deze week dook een andere mogelijke naam op; Pistachio Ice Cream. Die naam werd door een medewerker van Huawei in Polen online gezet. Tsja, het zou zomaar kunnen kloppen. Android heeft al eens eerder een Ice Cream (Sandwich) naam gehad. Android I om precies te zijn. We gaan het wel weer zien. Er zijn overigens nog veel meer namen van Amerikaanse zoetigheden met een P. Pecan Pie zou kunnen, maar ook Pretzel (al is dat formeel Duits), Pancake, Peanut Butter Cookie en Popsicle zijn maar een paar voorbeelden.

Vier camera’s voor de Xperia XZ3?
Sony heeft net haar eerste smartphone met een dual camera aan de achterzijde gepresenteerd; de Xperia XZ2 Premium. Reden voor de geruchtenmolens om op zoek te gaan naar andere smartphone camera ontwikkelingen bij Sony. Die werden al snel gevonden. Althans, een foto waarop twee dual camera modules van Sony makelij te zien zijn. Gespeculeerd wordt nu dat het gaat om de cameramodules voor de Xperia XZ3. Dat toestel zou dan dus voorzien zijn van een dubbele camera aan de achterzijde plus een dubbele camera aan de voorzijde. Geen heel schokkend nieuws, of gerucht. Sony maakt immers al het leeuwendeel van alle smartphone cameramodules voor de meeste concurrenten en een dual front camera is ook al in diverse andere toestellen toegepast. Het zal mij wel benieuwen of de Xperia XZ3 inderdaad, zoals andere geruchten beweren, tijdens de IFA (eerste week september) al onthuld gaat worden. Dat is dan wederom amper een half jaar na de lancering van diens voorganger, de Xperia XZ2.

Galaxy Note9 kiekje toont weinig nieuws
Het is natuurlijk nog een gerucht maar als het gelekte kiekje van de Galaxy Note9 de waarheid benadert dan hoeven we alweer niet veel van de Koreaanse fabrikant te verwachten. Behalve de bijzondere kleur dan misschien. Op de afbeelding is een nauwelijks veranderd toestel te zien. Tot en met de onhandige positie van de vingerafdruk scanner aan de achterzijde aan toe. Aan de onderzijde is wel weer een 3.5mm headset aansluiting te zien, evenals een speaker en USB type C aansluiting. Ook de S Pen ziet nagenoeg identiek uit aan het model dat in de Galaxy Note8 te vinden is. Laten we dus vooral maar hopen dat deze afbeelding niet strookt met de werkelijkheid die op 9 augustus wereldkundig gemaakt gaat worden.

Xiaomi zoekt personeel in Nederland
Het is nog niet bevestigd, maar het feit dat de Chinese fabrikant Xiaomi op zoek is naar Nederlands personeel zou er op kunnen duiden dat ze van plan zijn een vestiging hier te openen. Of dat dan alleen een kantoor wordt voor Nederland, of voor de hele Benelux en misschien zelfs (West) Europa is koffiedik kijken. Vooralsnog zoekt Xiaomi alleen een tweetal marketing managers. Dat zou kunnen betekenen dat het om een sales en marketing filiaal gaat.