Geruchten
17 juni 2018 - Ron Smeets

De geruchtenmolen van week 24 De Sony Xperia XZ3, Nokia’s overvolle portfolio wordt nog voller, LG smartwatches, een reuze Mate 20 en meer

Komt er nu alweer binnen zes maande een nieuwe Xperia XZ ?
Afgelopen week begon met een gerucht over de Sony Xperia XZ3. Gespeculeerd wordt dat de Japanse fabrikant tijdens of rondom de IFA, eind augustus in Berlijn, al de volgende Xperia XZ reeks gaat onthullen; de XZ3 om precies te zijn. Wetende dat de Xperia XZ2 eind februari in Barcelona onthuld werd en pas een paar weken in de winkels ligt zou je misschien denken dat het wat vroeg is om in augustus al met een opvolger te komen. Echter, we hebben het wel over Sony, de fabrikant die vaker een flagship update cyclus van zes maanden hanteert. De Xperia XZ1 serie werd immers een half jaar voor de Xperia XZ2 onthuld, op de IFA van 2017. Hoe dan ook, de Xperia XZ3 geruchten werden aangewakkerd door het opduiken van een lijstje met specs (afbeelding hieronder) van een nieuwe high-end Sony smartphone. Die specs zijn overigens deels identiek aan die van de XZ2; 5.7 inch full HD+ scherm, Snapdragon 845 processor en 6GB RAM. Nieuw zijn de dual camera – 19 + 12 megapixel - en een iets krachtigere accu (3240mAh). Maar goed, eerst maar eens afwachten of deze geruchten de waarheid benaderen. Helemaal zeker weten doen we dat pas als Sony haar IFA persconferentie gegeven heeft. Eind van de week doken nog twee foto's op van de vermeende Xperia XZ3. Die kun je onderaan het artikel bekijken. Als de foto's de waarheid benadert dan lijkt de XZ3 als twee druppels water op zijn voorganger, maar dan wel met een dual camera op de achterzijde. Heel erg duidelijk zijn de kiekjes overigens niet. Ik zeg: korrel zout niet vergeten.

Vindt Nokia nog een gaatje in haar portfolio voor de 5.1 Plus?
Wanneer je de Android smartphones op een rij zet die Nokia in de afgelopen 15 maanden uitgebracht heeft dan is het moeilijk voor te stellen dat in dat spectrum nog een gaatje zit. Zeker in het deel met toestellen tussen de 100 en 300 euro. Toch lijkt het er op dat HMD Global nog een plekje gevonden heeft. Als de geruchten kloppen dan wordt dit (foto hieronder) de Nokia 5.1 Plus. Veel is er over dit toestel nog niet bekend. De renders zijn gebaseerd op informatie van bronnen uit de buurt van Nokia en HMD Global. Hier kun je nog een korte videoanimatie bekijken van de vermeende Nokia 5.1 Plus.

Nieuwe smartwatches van LG?
In documentatie van de FCC zijn de typenummers en informatie over twee smartwatches van LG opgedoken. Op zich bijzonder want het is alweer twee jaar geleden dat LG haar laatste smartwatch op de markt bracht. Er wordt ook gespeculeerd over een zogenoemde hybride smartwatch waarbij analoge wijzers gecombineerd worden met een digitale smartwatch wijzerplaat. Daarmee zou LG dan meteen wel een zich van alle andere slimme horloges onderscheidend model hebben. In de FCC documentatie (zie hieronder) staat ook iets over een simkaart die niet nodig is om het FCC ID op te roepen. Leuk, maar het betekent dus dat LG weer werkt aan een smartwatch die kan verbinden met het mobiele netwerk? Enfin, het zijn nog geruchten dus het wordt een kwestie van afwachten. Via

iPhones met USB-C komen in 2019
Dat is althans wat een Taiwanese bron claimt te weten. Zelf denk ik ook dat de kans redelijk klein is dat Apple haar eigen Lightning connector gaat vervangen door een USB type C aansluiting. Natuurlijk, het voordeel qua afmetingen is er niet. Sterker nog, USB type C connectoren zijn zelfs iets groter dan die van Lightning kabels. Bij de overstap, na de iPhone 4S, van de 30-pins aansluiting naar Lightning was het voordeel veel groter. Waarom Apple dan toch gaat overstappen? Omdat de fabrikant inmiddels al haar nieuwe Mac’s (desktop én laptop) al van USB type C voorzien heeft. Het is dan dus niet meer dan logisch dat de iPhone, en straks ook iPad, die aansluiting ook gaan gebruiken. De vraag is nu of dat inderdaad zoals deze geruchten melden pas in 2019 gaat gebeuren of misschien toch al dit jaar wanneer de nieuwe iPhones, in september, gepresenteerd worden. We gaan het zien.

Een reuze Huawei Mate 20 Pro?
Het duurt nog tot ergens in oktober. Dat is a een paar jaar het moment waarop Huawei haar nieuwste phablet in de Mate series presenteert. Dit jaar wordt dat hoogstwaarschijnlijk de Mate 20 Pro. Het speculeren over de specs en andere features van de volgende Mate series is al begonnen. Zo wordt her en der geroepen dat het toestel een 6.9 inch OLED beeldscherm zou krijgen. Dat is dan hopelijk een 18.5 of 19:9 verhouding want anders wordt het wel een heel groot toestel. Ondanks de dunnere randen die tegenwoordig hip zijn. Maar goed, kies je voor een 6.9 inch phablet, dan weet je bij voorbaat al dat je die niet in je broekzak gaat stoppen en meestal met twee handen zult bedienen. Ik vraag me dan wel af of Huawei niet veel Mate fans voor de kop stoot. Maar hey, dit zijn nog vroege geruchten. De waarheid wordt pas over een maand of vier onthuld.

Volgende Samsung – Gear S4 – smartwatch onthulling samen met de Galaxy Note9
Samsung gaat, als de geruchten kloppen natuurlijk, haar nieuwste smartwatch – de Galaxy S4 – tezamen met de Galaxy Note9 lanceren. De vraag wordt dan of Samsung daarvoor, zoals in het verleden, de IFA kiest en de Galaxy Note9 ook weer in Berlijn onthult, of dat de Koreaanse fabrikant, net als vorig jaar, de nieuwe phablet en smartwatch(es) op een eigen event zal presenteren. Ik hoop natuurlijk dat ze het op de IFA doen, maar wie ben ik ;) Enfin, 9 augustus is een datum die in het geruchtencircuit al genoemd wordt. Dat zou dan twee weken eerder dan vorig jaar zijn. We gaan het zien. Bron (Google Translate link)

Hieronder staan nog de twee kiekjes van de vermeende Xperia XZ3 zoals die deze week opdoken.