Geruchten
08 juni 2018 - Ron Smeets

De geruchtenmolen van week 23 Drie Pixel’s, de Galaxy S10 van 2018, BlackBerry kiekjes en presentatie, Google boete en Galaxy Note9

De geruchtenmolens staan nooit stil. Apple en Samsung zijn vaste waarden en daar hoort Huawei tegenwoordig ook steeds vaker bij. Maar het eerste noemenswaardige gerucht van de afgelopen week was het verhaal dat Google zou overwegen om dit jaar niet twee maar meer Pixel smartphones te gaan uitbrengen. Een gerucht dat overigens ook al een tijdje de ronde doet over de iPhones van Apple. Enfin, insiders melden dat er mogelijk een goedkopere variant van de Pixel op komst is. Dat zou fijn zijn want met de overstap van Nexus naar Pixel werden de Google smartphones ineens een heel stuk duurder en worden ze ook veel minder vaak verkocht. Via (Twitter)

Galaxy S10 wordt een mix van 2017 en 2018
Goed, terug naar de marktleider. Samsung zou, zo luiden de geruchten, van plan zijn om van de Galaxy S10 een smartphone te maken die qua uiterlijk en specs een combinatie moet worden van de iPhone X en de Huawei P20 Pro. Specifiek wordt gesproken over een derde camera aan de achterzijde en een scherm met notch. Uhhhm… dat zou dan dus betekenen dat Samsung in 2019 met een toestel komt dat de specs en uiterlijk heeft van een mix tussen toestellen uit 2017 en begin 2018? Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Samsung zou er juist goed aan doen om zelf met iets nieuws en innovatiefs te komen. Over de fantasieloze Galaxy S9(+) heb ik al meer dan genoeg gezegd. Laten we hopen dat dit gerucht snel naar het land van de fabelen kan. Eerlijk gezegd geloof ik er ook geen sikkepit van. Samsung heeft misschien last van de angst die marktleiders grijpt om veranderingen en vernieuwingen door te voeren aan een succesvol product en strategie, maar ze hebben in het verleden al vaker bewezen dat ze het roer helemaal kunnen omgooien als dat echt nodig is. Bron

BlackBerry Key2 foto’s gespot
BlackBerry blijft het proberen maar na het succes ten tijde van Ping en de Bold is nooit meer wedergekeerd. Inmiddels is de smartphone tak van BlackBerry al lang onderdeel van het Chinese TCL. En die kijken ongetwijfeld jaloers naar het succes dat concurrent HMD Global heeft met Nokia. Enfin, binnenkort verschijnt de BlackBerry Key2 in een poging om weer wat serieuzer genomen te worden als smartphone merk. Of dat gaat lukken? Ik betwijfel het. De Key One was ook al geen doorslaand succes namelijk. De tijd van het fysieke toetsenbord, op een smartphone, lijkt voorgoed voorbij. Hoe goed die BlackBerry toetsenborden ook waren. Enfin, hieronder een van de kiekjes van de vermeende Key2 zoals die eerder deze week online gespot werden. Helemaal onderaan staan er nog twee. Via (Twitter)

UPDATE (8 juni): Inmiddels is de BlackBerry Key2 ook officieel aangekondigd. Het toestel gaat 649 euro kosten, ziet er precies zo uit als op de afbeeldingen hieronder en komt deze zomer ook naar Nederland. Het toestel heeft een 4.5 inch scherm met 3:2 beeldverhouding en 1620 x 1080 pixels. Dat vreemde, ouderwetse, formaat heeft natuurlijk alles te maken met het fysieke toetsenbord dat onder het scherm zit. Verder kun je bijna niet anders dan concluderen dan dat de Key2 hooguit een smartphone in het hogere middensegment genoemd mag worden. Specs die vergelijkbaar zijn met de Nokia 7+, maar dan wel voor een prijskaartje dat bijna 65% hoger ligt! Enfin, de Key2 heeft een Qualcomm Snapdragon 660 octa core processor (4 x 2.2Ghz + 4 x 1.8GHz). Wel met 6GB RAM en 64 of 128GB intern geheugen. De camera aan de achterzijde is een dual 12 megapixel met f/1.8 en f/2.6 sensors. Voor selfies is er een 8 megapixel camera in gestopt. De 3500mAh accu moet, gezien het relatief kleine scherm, voldoende power leveren om het toestel twee dagen te kunnen gebruiken. Standaard draait de BlackBerry Key2 op Android Oreo 8.1 en hij heeft alle denkbare connectivity opties zoals 4G, WiFi, Bluetooth 5.0, NFC en (A)GPS. Opladen gebeurt met een USB-C connector en kabel, maar het toestel heeft ook nog gewoon een 3.5mm headset aansluiting.

Miljardenboete voor Google op komst?
Ooit ging Microsoft aan de schandpaal voor machtsmisbruik met Windows en voor geïnstalleerde programma’s zoals Internet Explorer. Tegenwoordig is Google al veel verder gegaan. Kijk maar eens hoeveel Google Apps standaard in Android zitten. Die krijg je op de vingers van vier handen niet meer geteld. Fabrikanten die Android willen gebruiken, maar niet alle Google Apps en Services willen installeren worden vervolgens ook het gebruik van de Google Play Store (waar alle apps staan) ontzegd. Daarmee maakt Google zich mogelijk schuldig aan concurrentievervalsing. Twee jaar geleden startte de Europese Commissie al een onderzoek naar dit machtsmisbruik en bronnen vertelden deze week aan de Financial Times dat de EU op het punt staat een miljardenboete op te leggen aan Google. Maximaal 10% van Google’s jaaromzet, ofwel ruim 9 miljard Euro. Bron (abonnement nodig)

Eerste renders Samsung Galaxy Note9 tonen een fantasieloos toestel
OK, ik moet benadrukken dat dit een gerucht is en dat de renders van de vermeende Galaxy Note9 die hier getoond worden hoogstwaarschijnlijk niet van Samsung zelf afkomstig zijn. Ze zijn samengesteld op basis van informatie dit tot nu toe bekend is, maar ook nog onbevestigd overigens. Het is wel een teken aan de wand dat zelfs de ‘fanboys en –girls’ die deze renders doorgaans maken al met een fantasieloos ontwerp voor de Galaxy Note9 op de proppen komen. Zelfs de richting van de dual camera is niet veranderd. Iets dat Samsung bij de Galaxy S9+ in ieder geval nog wel gedaan had. Enfin, de vingerafdruk scanner zit wel iets lager. Nee, ik hoop dat dit niet de Galaxy Note9 wordt. We gaan het zien, daags voor de IFA, eind augustus. Hieronder een videoanimatie van het toestel en daaronder nog een kiekje.

Pixel3 XL prototype duikt op
En op de valreep van deze geruchtenweek doken ook nog twee kiekes op van een toestel waarvan beweerd wordt dat het een prototype van de Pixel3 XL zou zijn. Ik heb ze helemaal onderaan dit artikel geplaatst. Op de eerste foto is duidelijk een notch boven in het scherm te zien. Aan de onderzijde is een smalle rand zichtbaar. Daarmee lijkt het toestel dus op de meeste notch modellen van nu. Op het scherm zijn enkele specs zichtbaar. Daarbij valt op dat de Pixel3XL mogelijk maar 4GB RAM krijgt, waar 6GB toch een beetje de standaard aan het worden is voor high-end toestellen. Het model dat hier getoond wordt heeft 128GB intern geheugen. De tweede foto toont de achterzijde van het toestel. Daar valt meteen op dat hij slechts een single camera heeft. Niet bepaald meer van deze tijd voor high-end toestellen. Maar goed, dit zou ook zomaar de goedkopere Pixel3 versie kunnen zijn. Daarover wordt ook gespeculeerd. We gaan het zien en deze informatie moet je als gewoonlijk weer met wat zout innemen want … geruchten he ; Via

Hierboven een render van de Galaxy Note9 en hieronder nog twee kiekjes van de vermeende BlackBerry Key2

HIeronder de twee kiekjes van de vermeende Pixel3 XL zoals die vrijdagnacht opdoken.