Toestellen
14 augustus 2015 - Ron Smeets

De Galaxy Note 5 komt niet naar Europa, maar hij is er wel Samsung onthulde ook een nieuwe Note phablet in New York

Samsung presenteerde gisteren in New York niet alleen de Galaxy S6 Edge Plus maar ook de opvolger van de Galaxy Note 4. Dat toestel komt vooralsnog, en als we Samsung Nederland mogen geloven ook helemaal niet, naar Europa. Dat neemt niet weg dat de Galaxy Note 5 wel wat aandacht mag krijgen want er zal ongetwijfeld een 'grijs importcircuit' opgezet worden voor deze phablet.

Qua specificaties is hij eigenlijk identiek aan de Galaxy S6 Edge Plus. De enige verschillen zijn het niet gebogen scherm, de afmetingen; de Note 5 is iets smaller, iets hoger en door de toevoeging van een stylus natuurlijk ook iets dikker, en het gewicht (18 gram zwaarder). Maar dat is het dan ook. De overige specs zijn helemaal gelijk aan die van de S6 Edge Plus.

Samsung positioneert de Note 5, in de landen waar hij wel officieel op de markt komt, als de perfecte phablet voor multitaskers. Ach ja, ze moeten toch iets vinden om hem van de S6 Edge Plus te onderscheiden, toch? De S Pen is ook weer vernieuwd en heeft nu een multifuctionele 'klik-knop', een beetje zoals we die kennen van echte balpennen, op de bovenzijde.

Opvallend in het design van de Note 5 is de gebogen achterzijde. Het toestel heeft geen 'dual-edge-screen' maar een 'dual-edge-back'. Ik heb hem zelf nog niet in mijn handen gehad, maar ik kan mij voorstellen dat hij daardoor prettiger vast te houden, maar ook wel wat sneller uit je handen glipt. Net als met de Galaxy S6 Edge het geval is doordat de randen wat dunner zijn en minder grip leveren.

De prijs van de Galaxy Note 5 lijkt iets lager te zijn aan die van de S6 Edge Plus, zo'n 699 Euro voor het 32GB model. In de VS kan hij al besteld worden en daar liggen de losse toestelprijzen voor de 32GB versie rond de 695 dollar. Voor de 64GB variant betaal je zo'n 100 dollar meer.

Van mij mag Samsung de Note 5 best ook in Nedeland uitbrengen hoor, en dan wellicht als Galaxy S6 Plus als ze er echt van overtuigd zijn dat die naam het beter doet dan 'Note'. De reden om de Note 5 niet in Nederland te gaan verkopen omdat de stylus nauwelijks gebruikt wordt vind ik nog altijd een beetje vergezocht. Maar goed, ik ben benieuwd hoe snel de Note 5 via de 'grijze import' online aangeboden gaat worden en of er dan veel vraag naar zal zijn. Daarnaast bestaat de kans natuurlijk ook nog altijd dat Samsung over een paar maanden zelf op haar beslissing terugkomt en de Note 5 alsnog in de Nederlandse (en Europese) winkels legt. Zeg nooit nooit is een gezegde dat zeker voor de Koreaanse fabrikant geldt ;)

Specs Galaxy Note 5:
- 5.7 inch QHD (2560 x 1440 pixels) Super AMOLED display
- Quad core Exynos 7420 processor ((2.1GHz Quad + 1.5GHz Quad))
- 4GB RAM
- 32GB of 64GB geheugen (niet uitbreidbaar)
- Android 5.1 Lollipop
- 16 megapixel camera met Smart OIS, LED flitser en HDR
- 5 megapixel front camera met software stabilisatie voor selfie's
- WiFi, Bluetooth, NFC, GPS
- LTE Cat.9 / LTE Cat.6 (afhankelijk per land)
- 3000 mAh accu (met Fast Charge functie) en draadloos opladen
- Afmetingen: 153.2 x 76.1 x 7.6mm
- Gewicht: 171 gram