Toestellen
22 oktober 2013 - Redactie MobileCowboys

De flexibele smartphone

Verschillende smartphone fabrikanten hebben de afgelopen maanden en zelfs jaren al het één en ander laten doorschemeren over de productie van toestellen met een flexibel scherm. De geruchten worden nu steeds sterker sinds de lancering van de Samsung Galaxy Round en sinds LG heeft laten weten op korte termijn een smartphone met een volledig flexibel scherm op de markt te brengen.

Samsung Galaxy Round
De spits wordt afgebeten door Samsung met de Samsung Galaxy Round. Het is een ‘kromme’ smartphone en daarmee is Samsung de eerste smartphone fabrikant die met een niet platte telefoon de markt betreedt. De Galaxy Round is tot nu toe alleen uitgebracht in Korea en heeft enkel een gebogen design waardoor je zelf het toestel niet kunt buigen.

Het lijkt een eerste stap van Samsung in de richting van de gehele flexibele smartphone. Uit geruchten blijkt dat Samsung in het eerste halfjaar van 2014 met een geheel flexibel toestel op de markt komt.

LG Display
De concurrent van Samsung op dit gebied is LG. Helaas voor LG is Samsung er eerder in geslaagd om met een gebogen toestel de markt te betreden. Maar bij LG wordt niet getreurd aangezien ze daar volop bezig zijn met de productie van flexibele OLED-schermen. Volgens berichten uit Korea worden de schermen nog in 2013 ingebouwd in de toestellen van LG. Dat belooft wat in 2014!

Waarom een flexibel scherm?
Er wordt veel gerept over het flexibele scherm van de smartphone. Is het écht handig of is het alleen een leuk extraatje? Als telefoons geheel flexibel worden dan zorgt dat voor flink wat veranderingen. We zetten er een paar op een rijtje:

- Het scherm wordt minder gevoelig voor grove schade
- Smartphones worden dunner en lichter
- Grote smartphones kunnen worden opgevouwen waardoor het formaat kleiner wordt
- Toestellen kunnen in een staande positie worden gezet door ze te buigen
- Je kunt je smartphone om je arm binden

Er ontstaan veel nieuwe mogelijkheden als smartphones volledig flexibel worden. Maar eerlijk is eerlijk, wie bindt zijn smartphone om zijn arm en wie vouwt graag zijn grote smartphone dubbel om het formaat te halveren?

Een écht voordeel is dat smartphones, en met name de schermen, minder snel total-loss raken door vallen en stoten. De Samsung Galaxy Round zorgt er met de kromming naar binnen al voor dat er minder snel schade ontstaat als het toestel op het scherm valt. Als een scherm straks helemaal gebogen kan worden, zal een val niet meer zorgen voor een scherm vol met barsten.

Een tweede ‘voordeel’ is dat smartphones door deze ontwikkeling nóg dunner en lichter worden. Want iedereen wil een zo dun en zo licht mogelijke telefoon hebben. Maar waarom? De Samsung Galaxy S4 is 7,9 millimeter dik en weegt 130 gram. Dan de ‘ultradunne’ Huawei Ascend P6: 6,2 millimeter dik en 120 gram. Het verschil is 1,7 millimeter en 10 gram. Dit is ongeveer een muntje van 50 cent. Niet bepaald spannend dus. Als toestellen daadwerkelijk nog veel dunner worden, moet je je straks nog zorgen gaan maken dat je telefoon niet verkreukeld uit je tas komt!

Minder kwetsbaar
Als alle smartphones flexibel zijn, zou je zeggen dat telefoonhoesjes overbodig worden. Nu lopen we allemaal nog met Sony Xperia Z1 hoesjes voor onze nieuwe Sony aanwinst en met iPhone 5s beschermhoesjes om onze nieuwste trots van Apple te beschermen, maar wordt dit straks niet overbodig? Het scherm raakt immers minder snel beschadigd en je wilt je scherm kunnen buigen en dat kan niet in de meeste telefoonhoesjes.

Je kunt niet naar een gebogen scherm kijken en je wilt je toestel ook liever niet in gebogen toestand in je broekzak of tas vervoeren. Dit betekent dat je toestel in de meeste gevallen gewoon in platte toestand verkeert. Wat dat betreft verandert er dus niet zoveel in vergelijking met nu. En je kunt tenslotte altijd schade oplopen, ook als je telefoon geheel flexibel is. Daarnaast zijn sommige mensen extreem zuinig op hun apparaat of ze vinden het gewoon handig of mooi en zullen om die reden toch kiezen voor beschermhoesjes of andere telefoon accessoires.

Verwachtingen
In het eerste halfjaar van 2014 komen Samsung en LG met een geheel flexibele smartphone. De eerste flexibele toestellen die ooit worden uitgebracht en waar dus nog heel veel aan gesleuteld zal gaan worden op basis van gebruikersfeedback. De gloednieuwe techniek zal worden toegepast op de beste high-end toestellen waarvoor de hoofdprijs betaald moet worden.

Het zal nog jaren duren voordat deze techniek door alle smartphone fabrikanten wordt gebruikt, in de meeste toestellen is verwerkt en voor een schappelijke prijs te koop is voor het grote publiek. Maar het begin is er.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl