Toestellen
04 juni 2012 - Ron Smeets

De evolutie van Nokia toestellen (Infographic)

Nokia was 15 jaar de absolute nummer 1 mobiele telefoonfabrikant van de wereld. Anno 2012 zijn de Finnen voorbijgestoken door Samsung en een verbetering, op korte termijn, lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. De Russische 'afdeling' van Nokia publiceerde, of facebook, enkele dagen geleden onderstaande infographic over de evolutie van Nokia toestellen tussen 1984 en... 'morgen'.

Daarin worden enkele bijzondere Nokia's, zoals de 7110, de 7650 en de N8, vermeld, maar ik mis toch wel de Communicator (9000 / 9110), de N95, de 6110 en de 6310. De eerste is wat mij betreft nog altijd de beste smartphone (lang voordat die naam bestond) van zijn tijd (1998-2002) en die andere drie de waren absolute Finse mega sellers tussen 1997 en 2007.

Voor dit jaar worden de Lumia (series) en de 808 Pureview genoemd. Die laatste is nog niet te koop maar ik denk werkelijk niet dat dit nu een succes van het 'N95 kaliber' gaat worden. Over het succes van de Lumia series is al genoeg gezegd en geschreven. Die presteren aardig, maar ook niet meer dan dat. Op zich zijn de Lumia's prima toestellen, maar Nokia heeft momenteel niet meer de charme, of de kracht van het merk, dat men in de jaren tussen 1997 en 2007 wel had. Jammer? Best wel, maar het is nu even niet anders.

Via: Nokia facebook (Rusland)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.