Toestellen
08 maart 2015 - Ron Smeets

De Emporia P900... uhhhm Smart Oostenrijkse fabrikant onthult een, overbodige, smartphone voor senioren

Emporia, de Oostenrijkse fabrikant van senioren mobieltjes, heeft in Barcelona haar eerste smartphone voor die doelgroep gepresenteerd. Het toestel waar ik aan moest denken toen ik de emporiaSMART zag was de Sony Ericsson P900; een touchscreen clamshell.

Het idee van een toestel voor senioren, en dan vooral die ouderen die echt niet overweg kunnen met een 'normaal' toestel, is dat hij eenvoudig te bedienen is, grote, goed zichtbare, knoppen heeft en feitelijk lijkt op de (huis)telefoons die ouderen al vele tientallen jaren gebruiken. Volgens schiet je met een smartphone, met touchscreen bediening, dan het doel. of de doelgroep, voorbij.

Ik denk namelijk nog steeds dat de doelgroep voor dit soort toestellen, met alle respect, de echte ouderen zijn; 70-, en misschien zelfs wel 80-plussers. Uiteraard zijn ook binnen die leeftijdsgroep voldoende pientere dames en heren te vinden die prima overweg kunnen met een Samsung, Apple of Sony smartphone. Maar voor die ouderen die dat niet in de 'vingers' hebben zijn er de Emporia's en Doro's (dat overigens ook een smartphone in haar assortiment heeft) van deze wereld. En die zitten niet te wachten op een Android toestel met een klein pennetje, een aanraak scherm, apps, ingewikkelde functies als e-mail en een user interface waarbij je over het scherm moet vegen om enkele van die functies te benaderen. Nee, die zouden, als ze de emporiaSMART al kopen, het toetsenbord klepje lekker dicht laten.

Emporia is echter van mening dat haar toestellen ook al aan zullen slaan bij 55 plussers. Op een enkele uitzondering na denk ik toch dat die doelgroep een Emporia of Doro, en dan zeker in de smartphone variant, niet serieus zal overwegen. En dat zeg ik zeker niet alleen omdat ik zelf over enkele maanden zelf 50-plusser wordt en dus nog maar vijf jaar van mijn eerste Emporia verwijderd ben ;)

Enfin, voor wie het wil weten; de emporiaSMART is een toestel dat voorzien is van een 4.5 inch kleurenscherm, een 2600mAh accu en een stylus pen die aan de zijkant 'opgeborgen' is. Verder heeft hij 3G support, een 8 megapixel camera aan de achterzijde en een 2 megapixel selfie cam. De processos is een 1.2GHz quad core variant met 1GB RAM. 4GB intern geheugen kan middels een microSD kaartje nog uitgebreid worden. Verder heeft de emporiaSMART natuurlijk ook de bekende veiligheid functies, zoals een noodoproep knop en extra luide speakers, aan boord. Het toetsenbord klepje kan eventueel verwijderd worden, net als bij zijn Sony Ericsson 'dubbelganger' van een jaar of twaalf geleden.

Hoe opa en oma een selfie maken is misschien nog wel aan te leren, maar hoe leg je uit waar die minuscule microSD kaart in moet?

Bron (Emporia)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.