Geruchten
23 november 2017 - Ron Smeets

De eerste opvouwbare smartphone komt nu echt dichterbij? Samsung Galaxy X ziet mogelijk in 2018 het daglicht

Op een site van Samsung zelf is een toesteltype opgedoken dat in het geruchtencircuit al een tijdje gekoppeld wordt aan de mogelijk eerste echt opvouwbare smartphone, ook wel Galaxy X genoemd. Het betreft de SM-G888N0. Het moge duidelijk zijn dat deze ontdekking de geruchten dat de Koreaanse fabrikant mogelijk volgend jaar al een opvouwbare smartphone op de markt gaat brengen, weer danig aangewakkerd heeft.

Opvouwbaar; al jaren de heilige graal voor smartphones
Ik moest even zoeken, maar het eerste bericht over een opvouwbare smartphone, met een scherm dat over beide helften van zo’n toestel verdeeld is dateert al van april 2009. Een half jaar eerder, november 2008, toonde Samsung al een prototype van een opvouwbaar OLED scherm. Zolang, en waarschijnlijk nog langer, denken fabrikanten al na over een oplossing voor de steeds groter wordende schermen en toestellen. Samsung en LG hebben enkele jaren geleden beiden wel al eens geëxperimenteerd met flexibele smartphones, zonder al te veel (verkoop)succes. Maar een echt opvouwbare smartphone? Daarvan zijn alleen nog getekende concepten. Je kunt dus wel stellen dat het voorlopig nog een zoektocht naar de Heilige Graal is. De kans dat het eerste exemplaar uit de krochten van Samsung komt lijkt, gezien de patenten die de Koreanen de afgelopen jaren op dat gebied al aangevraagd hebben, het meest waarschijnlijk. En nu is daar dus de Galaxy X wiens typenummer op een support site voor handleidingen, problemen en reparaties van de fabrikant opgedoken is (zie screenshot hieronder).

Mogelijke primeur al op CES of MWC van 2018?
Over de specs en wanneer de Galaxy X verwacht kan worden is officieel nog niets bekend. Wel wordt her en der al gespeculeerd over een mogelijke lancering van de opvouwbare Galaxy X tijdens de CES in Las Vegas, begin januari, of het MWC in Barcelona, eind februari. Een paar weken geleden doken wel al screenshots op van de User Interface voor een opvouwbaar toestel, of toch in ieder geval een toestel waarvan het scherm over twee delen verdeeld is. Er lijkt dus vanuit Samsung wel degelijk serieus werk gemaakt te worden van de opvouwbare Galaxy en mocht de Koreaanse fabrikant op de CES of acht weken later tijdens het MWC inderdaad met de opvouwbare Galaxy X op de proppen komen dan breekt mijns inziens een nieuw smartphone tijdperk aan wat wel eens de doodsteek voor tablets zou kunnen betekenen. Enfin, eerst maar eens afwachten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.