Toestellen
08 december 2005 - Ron Smeets

De E61: Nokia's eigen blackberry

Op All About Symbian staat een uitgebreide preview van de Nokia E61, een toestel waarmee Nokia de eerder aangekondigde move naar de BlackBerry markt kracht bij gaat zetten.

Op het eerste gezicht ziet de E61 er dan ook helemaal niet uit als een Nokia, maar dat is deels natuurlijk te verklaren dat ze het qwerty-keyboard ergens kwijt moesten. Het keyboard zelf functioneert overigens niet zo goed als bij de Nokia 9500 communicator, maar die is ook nog een stuk breder en heeft dus grotere toetsen.

De E61 blijft overigens volgens de 'previewers' wel een echte Nokia dankzij de gebruiksvriendelijke user interface en het feit dat de toetsten voor de toestelbediening op logische en makkelijk te bereiken plaatsen zitten, ook als je het brede toestel aan je oor houdt. De enige echte misser is dat de delete en enter toetsen naast elkaar zitten en je je dus makkelijk kunt vergissen.

Qua functies laat de E61 weinig te wensen over, WiFi, GPRS, UMTS (3G), Bluetooth en IR zorgen voor voldoende connectivity opties. Als OS is gekozen voor Symbian 9.1 en een cradle hoort natuurlijk ook tot de standaard uitrusting.Gerelateerde links:
Nokia wil de Blackberry markt veroveren
Email op GSM met hulp van Nokia
Nokia introduceert de E-Serie
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.