Social Media
06 november 2014 - Ron Smeets

De Day After de blauwe vinkjes van WhatsApp Privacy schending, gewoon handig of onzin?

Gisteravond leek de hele wereld ineens op zijn kop te staan. WhatsApp, een van de meest gebruikte messenger apps, had besloten om twee blauwe vinkjes in te voeren zodat de afzender van een appje ook kan zien wanneer het bericht gelezen is door de ontvanger.

Online ging de discussie over vermeende schending van de privacy gelijk los. Uhmm, is het nou niet juist de bedoeling dat berichten die je elkaar stuurt ook leest? En is het dan niet gewoon handig dat zowel de afzender als de ontvanger weten wanneer dat gebeurd is?

Schijnbaar vinden veel gebruikers dat dus niet, zo blijkt wel uit de vele reacties op facebook, twitter en zelfs in het NOS Journaal. De vraag rijst nu of we de blauwe vinkjes inderdaad als privacy schending moeten zien. Tot voor kort zag je in WhatsApp 1 grijs vinkje wanneer het bericht bij de afzender verzonden was en twee grijze vinkjes als het bericht bij de ontvanger afgeleverd was. En nu kleuren die dus blauw als de ontvanger het ook echt gelezen heeft door op de notificatie te klikken of WhatsApp, en de betreffende 'Chat' te openen.

Inmiddels telt Nederland al meer dan 8 miljoen WhatsApp gebruikers en wereldwijd gebruiken honderden miljoenen de chap app. Kijkend naar het aantal berichten dat die versturen, of het gemiddelde straatbeeld, met veel plezier, overgave en heel vaak.

Zoals gezegd wil volgens mij (bijna) iedere WatsApp'er dat zijn of haar berichten gelezen worden. En dan liefst ook nog dat er een reactie op gegeven wordt middels het versturen van een antwoord. Dat doen ze dan over en weer zodat, 1-op1 of in een groep, een gesprek gevoerd wordt. Of dat nu een leuk, onzinnig of zakelijk gesprek is, dat maakt verder niet uit. Maar het willen weten of een bericht gelezen is zodat je een antwoord kunt verwachten en het gesprek verder gevoerd wordt stopt dus voor velen bij blauwe vinkjes die als definitieve leesbevestiging gezien kunnen worden. Dan is het ineens een schending van de privacy? Serieus?!? Is het echt een probleem wanneer op het scherm van de afzender van een bericht twee blauwe vinkjes verschijnen? Volgens mij overdrijven we nu een beetje. Toch?

Zie het gewoon als een handige feature van WhatsApp zou ik zeggen. En nee, voel je niet verplicht om meteen te moeten reageren omdat je 'zeker' weet dat de afzender ook ziet dat jij het bericht gelezen heb. Ow, wacht... dat zou nog wel eens het probleem van velen kunnen zijn. De Sociale Media druk die het gevoel aanwakkert om altijd en overal meteen op te moeten reageren of antwoorden wordt nu ook bij WhatsApp groter door de blauwe vinkjes. Die discussie voerden we jaren geleden al toen email populair was (ja, dat is al heel wat jaren geleden ;)) en steekt sindsdien om de zoveel tijd weer de kop op. Nu is WhatsApp dus aan de beurt. Met dank aan twee blauwe vinkjes,

En dan nog dit: de twee blauwe vinkjes geven natuurlijk geen enkele garantie dat het bericht ook écht gelezen, laat staan begrepen, is. Ik bedoel, je kunt WhatsApp en een chat open hebben staan, maar dat hoeft niet te betekenen dat je ook echt naar het scherm kijkt en leest. In zoverre zijn die blauwe vinkjes dus onzinnig. Wellicht dat ze bij WhatsApp een koppeling kunnen maken met de front camera's op toestellen die de ogen van de ontvanger volgen. Ook dan heb je natuurlijk nog geen definitieve garantie dat je bericht gelezen en begrepen is. Ik bedoel, je kunt ook in een persoonlijk gesprek, face-to-face, wel horen wat je gesprekspartner zegt zonder dat je luistert.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.