Nieuws
17 augustus 2017 - Ron Smeets

De comeback van Nokia als \\\'Chinees\\\' smartphone merk Maar wel met heel veel Finse know-how

Wie had ooit kunnen denken dat Nokia een Chinees smartphone merk zou worden. En dat ze Android als OS zouden adopteren. Als je dat vijf Toen ik, een jaar of 25 geleden, voor het eerst in contact kwam met een Nokia telefoon, de Carvox 2453, was dat voor mij, zoals zovelen die in de jaren 90 hun eerste mobiele telefoon of GSM kochten, het begin van een meer dan 15 jaar durende periode waarin ik alle bekende, en sommige minder bekende, Nokia’s in mijn bezit en gebruik gehad heb. Daarbij zaten natuurlijk iconen als de 2110, de 8110, 7110, 3310 (2000), 6110, 6310, 9110 Communicator, 7650, N95 en zelfs de laatste ‘echte’ Nokia’s, N8 en N900. Dat was de periode waarin de Finnen hevig worstelden met de touchscreen hype die door Apple in 2007 afgetrapt was en waar Nokia, en dan met name het Symbian OS, niet tegen op konden boksen. Daarna heb ik ook nog wat Lumia’s gebruikt, met name als testtoestellen, maar toen was Nokia al onderdeel van Microsoft en had de Finse fabrikant het leeuwendeel van haar ooit zo krachtige marktpositie al verspeeld. En nu komen ze vaniuit China, met heel veel Finse know-how én een kantoor in Finland, de smartphone markt herroveren. Het zou zomaar kunnen.

Microsoft en Nokia; dé flop van het decennium!
Microsoft besloot eind 2014 het merk Nokia, voor smartphones, in de prullenbak te gooien waarop een Chinese fabrikant, HMD Global, dacht… “Daar kunnen we wel wat mee”. Zij kregen van Nokia, tegen een kleine vergoeding, toestemming de merknaam te gebruiken. Smartphones mochten echter pas, zo was door Microsoft tijdens de overname van Nokia bedongen, op z’n vroegst eind 2016 weer met die merknaam geïntroduceerd worden. Toen Microsoft dat in 2011 bedacht gingen ze er natuurlijk van uit dat Windows Phone, en Lumia, tegen die tijd al zo groot zouden zijn dat niemand meer op een terugkeer van Nokia zou zitten te wachten. Marktaandelen van 10, 15 en zelfs 20% lagen in het verschiet. Niet alleen volgens Microsoft zelf, maar het werd ook door diverse analisten voorspeld. Helaas pakte het ‘Windows Phone en Lumia’ deel van die verwachtingen en voorspellingen iets anders uit. Beiden waren nog voor het eind van 2016 al op sterven na dood en het marktaandeel is ook sinds de overname van Nokia, in 2011, nooit substantieel boven de 4% uitgekomen. Wat mij betreft de flop van dit decennium.

De Nokia 3310 als opmaat naar Chinese Nokia smartphones
Precies een jaar geleden, in augustus van 2016, kondigde Mike Wang van Nokia / HMD Global al aan dat dit jaar, in 2017, nieuwe Nokia Android smartphones het daglicht zouden gaan zien. Begin dit jaar werd in Barcelona ineens de nieuwe Nokia 3310, zeventien jaar na het origineel, onthuld. Dat was vooral een marketing stunt van HMD Global om wat meer bekendheid te krijgen voordat ze vlak daarna de komst van de eerste Chinese Nokia smartphones, met het Android OS, aankondigden. Overigens is inmiddels gebleken dat de nieuwe Nokia 3310 niet aan te slepen blijkt. Ze hebben er misschien wel te weinig van geproduceerd, maar het is nu niet bepaald een toestel waarvoor je als fabrikant bewust een schaarste zou willen creëren. Hoe dan ook, heel veel mobiele bellers die ooit een originele 3310 hadden, en dat waren er wereldwijd ooit meer dan 120 miljoen(!), willen nu ook het nieuwe model. Al was het maar voor de ‘heb’ of fun, maar dit ter zijde. Maar goed, inmiddels liggen de Nokia 3, Nokia 4 en Nokia 6 in veel landen al in de winkels. Hoe die het doen is niet bekend maar uit de markt komen wel signalen dat er vraag naar is. De toekomst zal moeten leren of het Chinese merk Nokia met haar Android smartphones potten kan gaan breken. Dat blijft toch raar klinken, het Chinese Nokia…

Nokia 8 wordt het eerste vlaggenschip
Vandaag werd ook bekend dat de Nokia 8 het eerste vlaggenschip model van het Chinese smartphone merk wordt. Met een 5.3 inch IPS scherm (2560 x 1440), een dubbele 13 megapixel camera met Carl Zeiss objectieven aan de achterzijde, een 13 megapixel front camera, USB 3.1 Type C connector, 3090mAh accu en 3.5mm audio (minijack) aansluiting moet de Nokia 8 de concurrentie aan gaan met toestellen als de Huawei P10, de iPhone 7 en de Galaxy S8. Daarvoor heeft HMD Global er ook een 2.4Ghz octa-core Snapdragon 835 processor met 4GB RAM en 64GB intern geheugen in gestopt. Er komt ook een versie met 6GB RAM en 128GB intern geheugen. De camera’s aan de achterzijde kunnen ook in 4K filmen. Wil je meer geheugen? Dan kun je er een microSD kaart van maximaal 256GB in stoppen. Standaard wordt het toestel voorzien van Android 7.1.1 Nougat. Met een verwachte verkoopprijs van 599 euro is de Nokia 8 prijs wel een stuk voordeliger dan de toestellen waarmee hou zou moeten gaan concurreren. Het is de bedoeling dat het toestel in de loop van september in de winkels verschijnt, ook in ons deel van Europa.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.