Toestellen
08 november 2010 - Ron Smeets

De beste smartphones van 2010

Het jaar is alweer bijna om en dus wordt het weer tijd voor wat Top 10 lijstjes. De eerste die ik voor jullie heb samengesteld aan de hand van onze ervaringen met de betreffende toestellen is die van de 10 beste smartphones.

Letwel, ik benoem hier natuurlijk alleen de toestellen die ik (of de andere cowboys van MC) ook zelf daadwerkelijk gebruikt en getest hebben.

1. HTC Desire HD / HTC Desire
De HTC Desire is zo ongeveer de beste smartphone van 2010. Met de komst van de HTC Desire HD heeft deze een zo mogelijk nog betere opvolger gekregen met een nog snellere en gebruiksvriendelijkere (vernieuwde) HTC Sense UI, heerlijk en groot display, veel (app) mogelijkheden dankzij Android (Market), HTC Sense dot com.
UPDATE (16u50): Terwijl ik de lijst aan het editten was om de Desire en Desire HD gezamenlijk op 1 te zetten kwam de iPhone / T4T scoop langs. Dit bericht (smartphone top 10) is vervolgens zonder deze wijzigingen online verschenen. Dat was niet de bedoeling en een domme fout, ik weet het ;-)

2. HTC Legend
Een van de best verkopende HTC's van (begin) dit jaar. De snelle en gebruiksvriendelijke Sense UI maakt de Android ervaring op dit toestel een heel stuk prettiger voor de 'gewone' consument.

3. BlackBerry Torch 9800
BlackBerry heeft met de Torch 9800 eindelijk een goed werkende touchscreen smartphone gepresenteerd. Daarbij komt dat RIM ook aan de fysieke toetsenbordfanaten gedacht heeft. Het nieuwe OS6 werkt verder een stuk soepeler, heeft een prima integratie met Social Media en (email) massaging, en ook de browser werkt nu goed. De camera is, zoals bij de meeste Blackberries, helaas wat minder.

4. Samsung Galaxy S
Snel, groot display, veel mogelijkheden dankzij Android (Market), helaas iets moeilijker te updaten door de ietwat crappy functionerende Samsung Kies.

5. Motorola Milestone
De beste keuze voor iedereen die een touchscreen (Android) smartphone zoekt maar toch een fysiek toetsenbord wil. Hier zou ook de Desire Z kunnen staan van HTC, maar die is op dit moment nog niet (uitgebreid) getest en zal ook pas tegen het eind van dit jaar in de winkels liggen).

6. iPhone 4
Erg gebruiksvriendelijk OS en UI, Relatief goede camera voor een smartphone en natuurlijk bij uitstek geschikt voor iedereen die (veel) apps op zijn toestel wil installeren en gebruiken.

7. Nokia E72
Prima toestel voor iedereen die toch liever een fysiek toetsenbord heeft en geen waarde hecht aan een touchscreen display. Degelijke, hoewel ietwat trage, Symbian S60 OS en UI.

8. Sony Ericsson Xperia X10 (met Android 2.1 !)
Dit is een lange tijd een van de toestellen geweest die de hoge verwachtingen niet waar kon maken doordat de Android 2.1 upgrade veel te lang op zich liet wachten. Nu die update er wel is, is het toestel een heel stuk sneller en gebruiksvriendelijker geworden en een prima alternatief voor iedereen die op zoek is naar een fraai vormgegeven Android Smartphone met een groot scherm en een redelijk goede camera.

9. Nokia N8
De Nokia N8 is een smartphone met twee gezichten. Aan de ene kant een ideaal toestel voor iedereen die op zoek is naar een multimedia toestel met uitmuntende camera kwaliteiten. Aan de andere kant zorgt de verbeterde, maar nog steeds ietwat te trage, Symbian^3 OS voor wat tegenvallende prestaties.

10. Samsung Omnia 7
Erg snelle en intuitieve nieuwe Windows Phone 7 OS en UI, groot en erg helder display, helaas nog geen Nederlandse support voor de Windows Marketplace en Xbox Live. Dat is dan ook de reden dat de Windows Phone 7 toestellen onderaan deze Top 10 staan. En omdat ze eigenlijk weinig van elkaar verschillen staan ze met z'n drieën op een gedeelde tiende plek. Eigenlijk pas echt interessant voor de 'gewone' Windows Phone klant (of fan) vanaf medio 2011.

10. HTC 7 trophy
Stijlvol vormgegeven Windows Phone 7 toestel met een iets kleiner (handzamer voor sommigen) display, Hiervoor geldt voor de rest (betreffende de Nederlandse Windows Phone 7 support) hetzelfde als voor de Omnia 7.

10. LG Optimus 7
Van de drie Windows Phone 7 toestellen is de LG Optimus 7 wellicht niet de mooiste, maar hij ligt wel lekker in de hand en hij heeft de grootste opslagcapaciteit (16GB ipv 8GB). Hiervoor geldt voor de rest (betreffende de Nederlandse Windows Phone 7 support) hetzelfde als voor de Omnia 7.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.