Nieuws
02 april 2011 - Ron Smeets

De belangrijkste applicatie winkels op een rijtje

Applicatie winkels zijn de afgelopen ruim twee en een half jaar, nadat Apple in juli 2008 haar App Store presenteerde, als paddestoellen uit de grond geschoten. Natuurlijk, ook vóórdat Apple met haar App Store kwam bestonden er al applicatie winkels maar het echte succes werd toch pas ingezet nadag Apple zich ermee ging bemoeien ;-)) Sommige applicatiewinkels groeien als kool terwijl anderen nog altijd in de marge opereren.

Dial-A-Phone maakte een mooi informatief overzicht van de verschillende applicatie winkels, de status op dit moment en de voor- en nadelen.

De Apple App Store
Gestart in juli 2008. Op dit moment kun je daar al meer dan 350.000 apps vinden en er worden naar schatting tussen de 10 en 30 miljoen (erg ruimme schatting overigens) apps per dag gedownload.
Voordelen: Door de strenge controle van Apple is de kwaliteit van de apps, qua gebruiksvriendelijkheid en compatibiliteit (maar wel alleen beschikbaar voor Apple producten, natuurlijk) relatief hoog. Daarnaast ligt de gemiddelde prijs van betaalde applicaties ook vrij laag.
Nadelen: Minder gratis apps, geen OTA synchronisatie (daarvoor moet je het toestel dus aan een PC met iTunes koppelen) en door de strenge controle worden bepaalde genres van apps geweigerd (of dat laatste een echt nadeel is, weet ik zo net nog niet ;-))

De Android Market
Gestart in oktober 2008 met momenteel meer dan 250.000 beschikbare apps. In totaal zijn er tot op heden al meer dan 3.5 miljard apps gedownload.
Voordelen: Beschikbaar op alle Android toestellen. Meer gratis apps dan bij de grote concurrent (Apple) en OTA synchronisatie.
Nadelen: Hoger risico op mal- en spyware apps doordat de controle van Android (Google) op nieuwe apps soepeler is en de compatibiliteit van veel apps is nogal eens een issue (werken niet op alle toestellen / Android versies). Daarnaast ligt ook de gemiddelde kwaliteit van de apps iets lager dan bij Apple, maar dat is, met een aanbod, van meer dan 250.000 apps ook aan de gebruiker zelf om te bepalen.

OVI Store
Gestart in Augustus 2008 en bevat inmiddels ruim 30.000 apps. Naar schatting worden er 3 miljoen per dag gedownload. Werkt op bijna alle Series 40, Series 60 en Symbian^3 toestellen van Nokia.
Voordelen: Goede (hoge) kwaliteit van apps, veel diversiteit in de keuze en relatief lage aanschafprijzen
Nadelen: De OVI Store applicatie is niet echt het meest gebruiksvriendelijke tool. Is soms ook erg traag. Daarnaast staat met het huwelijk tussen Nokia en Microsoft (Windows Phone 7) de toekomst van de OVI Store natuurlijk een beetje op de tocht. De tijd zal moeten leren of de OVI Store, in zijn huidige vorm, over een jaar of twee ook nog zal bestaan.

Windows Phone Marketplace
Gestart in October 2010 (een jaar eerder ook al online, maar toen alleen nog voor Windows Mobile en niet echt succesvol). Na ruim een half jaar staan er ruim 12.000 apps in de Windows Phone Marketplace. De store kan op elk Windows Phone toestel geraadpleegd worden.
Voordelen: Deze winkel groet snel (bestaat ook nog niet zo lang natuurlijk) en de support voor ontwikkelaars is zeer goed.
Nadelen: Een relatief jong OS dat zich nog moet bewijzen en nog lang niet in alle landen volledig beschikbaar (waaronder ook Nederland en België).

BlackBerry App World
Gestart in april 2009 en telt momenteel meer dan 20.000 apps. Naar schatting worden er 3 miljoen per dag gedownload. App World is beschikbaar op alle BlackBerry toestellen.
Voordelen: De kwaliteit van de Apps is hoog en de controle (app screening) van RIM werkt goed.
Nadelen: Relatief weinig keuze en de werking van de App World app op BlackBerry toestellen laat ook nog het nodige te wensen over. Daarnaast ligt de gemiddelde aanschafprijs van apps vrij hoog.

Samsung Apps
Gestart in september 2009. Dit is duidelijk een voorbeeld van een applicatie winkel die in de marge opereert. Bovendien biedt Samsung hier niet alleen mobiele apps aan, maar ook programma's voor andere 'connected' Samsung devices zoals TV's met internet toegang. Onlangs werd de 100 miljoenste download gevierd, in ruim anderhalf jaar dus.
Voordelen: apps voor alle connected Samsung toestellen en relatief veel gratis appiicaties.
Nadelen: Vrijwel alleen beschikbaar op Bada toestellen en maar een 'paar' Android apps voor de Samsung Android modellen.

Verder wordt ook nog melding gemaakt van een aantal andere App Stores. De Palm App Catalog (uit 2009) bestaat nog wel, maar diens toekomst is, sinds de fusie tussen Palm en HP erg onzeker en op dit moment 'gebeurt' daar nog maar weinig (wat nieuw aanbod betreft). Cydia is een alternatieve applicatiewinkel voor gebruikers van 'jailbroken' iPhone's en iPod Touch toestellen. Daar kun je apps vinden die door Apple afgekeurd werden. Sommige 'Apple fanboys' zweren erbij, maar de kwaliteit van de Cydia apps ligt gemiddeld lager dan die van de App Store. Tot slot wordt ook Gejar nog even genoemd. Dit is een applicatie winkel waar je apps kunt vinden voor Android, Symbian, Windows Mobile / Phone en BlackBerry toestellen. Op dit moment staat de download teller daar op ruim 1.7 miljard.

Zoals gezegd, een leuk en informatief overzicht van de huidige status van de verschillende (belangrijkste) applicatie winkels.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.