Entertainment
04 november 2008 - Ron Smeets

De Aura mag niet verkocht worden

Dit is op z'n minst een heel vreemd verhaal en eerlijk gezegd geloof ik er weinig van. Volgens een artikel bij The Register is Motorola namelijk van plan om een contractueel stokje te steken voor de (tweedehands) verkoop van haar nieuwste luxury phone, de Aura.

Blijkbaar, zo melden bronnen uit de buurt van Motorola, moet iedereen die een Aura wil kopen een contract tekenen dat verbiedt om het toestel door te verkopen. Mocht je er toch vanaf willen, wat in het geval van een gemiddelde Motorola natuurlijk niet zo moeilijk voor te stellen is ;-), dan is je enige optie (behalve weggooien) het toestel terug te verkopen aan Motorola. Hoeveel je dan voor het meer dan 1500 Euro kostende mobieltje terug krijgt is nog niet bekend.

Wat ik mij echter afvraag is hoe Motorola het voor elkaar denkt te krijgen om de naleving van deze voorwaarden te controleren en, erger nog, wat ze gaan doen in die gevallen dat een Aura eigenaar besluit het toestel aan een bekende of op een 'rommelmarkt' te verkopen.

Volgens de bron wordt iedere Motorola Aura voorzien van een uniek nummer (anders dan het IMEI nr.?) dat geregistreerd wordt op naam van de koper. Mocht het toestel ooit op eBay of een andere plek dan bij de oorspronkelijke eigenaar opduiken dan kunnen er juridische srappen volgen.

Zoals gezegd klinkt mij dit net iets te onwaarschijnlijk in de oren. Als Motorola zoiets al zou willen doen dan wordt de handhaving ervan een bijzonder dure aangelegenheid. Bovendien denk ik niet dat Motorola het zich kan permitteren om die paar klanten die tegenwoordig nog besluiten een toestel van de Amerikaanse fabrikant aan te schaffen op deze manier te gaan frustreren met dergelijke domme contractvoorwaarden, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.