Nieuws
17 mei 2012 - Ron Smeets

De Android 'fragmentatie' volgens een ontwikkelaar

De vele honderden verschillende Android toestellen die, wereldwijd, beschikbaar draaien vele duizenden verschillende Android versies, zo blijkt onder andere uit een inventarisatie van OpenSignalMaps, een ontwikkelaar een gelijknamige app. Dat resulteerde in een leuke grafiek met heel veel verschillende toestellen en Android versies.

De zogenaamde fragmentatie van Android is iets waar de meeste gebruikers nauwelijks iets van merken. Hooguit als ze switchen naar een nieuw toestel met andere hardware specs en een (nieuwere), of custom made, Android versie. Dan kan het gebeuren dat niet alle apps die je op je oude toestel had ook direct werken op het nieuwe device.

De ontwikkelaars van OpenSignalMaps maakten onderstaande grafiek. In de afgelopen zes maanden telden zij maar liefst 1363 verschillende Android toestellen waarop 3997 verschillende Android versies geinstalleerd waren. Natuurlijk zijn er formeel niet zoveel verschillende toestellen en versies, maar ook alle custom ROM's (van providers of 'hackers') en dito toesteluitvoeringen werden apart geregistreerd.

De verschillende Android toestellen: OSM-Android-toestellen-Inventarisatie-a

Per merk: OSM-Android-Inventarisatie-Merken

API Levels: OSM-Android-API-Levels-0412

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.