Toestellen
01 september 2016 - Ron Smeets

De Alcatel Shine Lite straalt voor een klein prijsje Metalen behuizing, behoorlijke specs, en nog geen 200 euro

Alcatel staat al geruime tijd bekend als een van de smartphone fabrikanten die met name inzet op toestellen met goede specs voor een kleine prijs. De nieuwste telg van het voormalig Franse, en inmiddels Chinese merk is de Shine Lite. Deze smartphone valt niet alleen op door zijn prijskaartje van 199 euro, maar voor dat geld krijg je toch een toestel met een metalen behuizing, 2.5D glas aan voor- én achterzijde en enkele prima specificaties.

Zo is hij onder anderen voorzien van een 5 inch HD IPS scherm, een 13 megapixel camera aan de achterzijde en een vingerafdruk scanner. Aan de voorzijde prijkt nog een 5 megapixel camera voor selfies die bovendien ook een flitser heeft.

Maar verreweg de meeste indruk, toen ik het toestel in levende lijve zag, maakte het strakke design en het gebruikte materiaal. Het 2.5D glas is aan voor en achterzijde zeer strak en vrijwel naadloos in de metalen behuizing verwerkt. De metalen zijkanten zijn ook zeer netjes afgewerkt met een zogenaamde 'diamant geslepen rand'. Dat alles geeft het toestel een veel luxere uitstraling dan je gezien de prijs zou verwachten. Hij ligt ook prima in de hand en met 7.45mm is het zeker niet de dunste smartphone van dit moment, maar het geeft de Shine Lite wel een degelijke uitstraling.

Tijdens mijn meeting met Alcatel schoven ook een Kroatische journalist aan. Haar werd gevraagd, toen zij de prijs nog niet kende, te raden voor welk bedrag de Shine Lite aangeboden zou gaan worden. Zonder te aarzelen zei ze; dat zal wel 399 euro worden. Er lagen twee demo toestellen op tafel dus ze schrok, in positieve zin, toen ze hoorde dat ze voor dat bedrag beide exemplaren mocht meenemen en nog een euro wisselgeld kreeg ;)

Alcatel zet met de Shine Lite dus in op het aanbieden van een design smartphone voor een vriendelijke prijs. De Alcatel Shine Lite specificaties zijn zoals gezegd zeker niet slecht; in tegendeel. Maar verwacht ook geen al te grote innovaties. Dat kan ook niet voor dat geld. De vingerafdruk scanner is wel nog even het vermelden waard. Die heeft namelijk een vergelijkbare functie die we onder andere ook van Huawei kennen. Je kunt vijf verschillende vingerafdrukken koppelen aan vijf verschillende acties. Ontgrendelen is natuurlijk de meest voor de hand liggende, maar je kunt met vier andere vingers bijvoorbeeld de camera opstarten, of apps als facebook, maps en dergelijke, Op het moment dat je een van die andere vingers gebruikt dan wordt het toestel dus niet alleen ontgrendeld, maar start hij ook direct de betreffende app of functie op.

Omdat het toestel pas over een maand of drie in de winkels verschijnt kan ik over de prestaties van het besturingssysteem en de camera. De software op de demotoestellen was namelijk nog niet de finale versie. Toch oogde het OS en de UI al lekker snel en soepel. De camera interface was nog wat traag, maar daar werd nog aan gewerkt, zo liet de man van Alcatel weten.

Als de Shine Lite in de winkels verschijnt, in november dus, dan wordt hij leverbaar in zacht goud, eigenlijk meer een glanzende beige teint, en wit. Begin 2017 worden ook andere kleuren geïntroduceerd, maar dat zullen geen felle tinten zijn zoals we die uit het verleden wel eens bij de POP toestellen zagen. Alcatel gaat ook dan voor weliswaar trendy, maar zachte kleuren. Denk aan een diep zwarte uitvoering en misschien wel een donker blauwe. Daar zijn ze echter nog niet uit.

Ik denk, en dan heb ik het toestel dus nog niet écht kunnen testen, dat de Alcatel Shine Lite een serieuze concurrent wordt van de Honor 8. Dat is ook een design smartphone met prima specs die relatief goedkoop is, maar voor het geld van één Honor 8 koop je twee Shine Lite's; een voor hem en een voor haar? ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.