Toestellen
03 oktober 2011 - Ron Smeets

De Aesir + Y Phone gaat een heel leven lang mee

Sonim maakt mobiele telefoons die schier onverwoestbaar zijn en tegen de meeste extreme omstandigheden bestand zijn. Maar zelfs die kunnen kapot (gaan). Het Deense AEsir heeft nu een mobiele telefoon ontworpen die een heel leven lang mee kan gaan, aldus de fabrikant.

De eerste vraag die daarbij rijst is natuurlijk wat het nut is van zo'n toestel. Zijn er echt mobiele bellers die ook na 10, 20 of zelfs 50 jaar nog hetzelfde toestel (willen) gebruiken? Nog los van de vraag of dat technisch wel mogelijk is. Zijn de hudige mobiele netwerken (met de bekende frequentie banden) nog wel actief in 2031 of 2061?

Enfin, het toestel dat AEsir ontworpen heeft kan de tand des tijds in ieder geval weerstaan. Hij is gemaakt van chirurgisch staal en electronica die, zo zegt de maker dus, nooit stuk gaat of verslijt. Qua specs is het bepaald geen hoogvlieger. Bellen, SMS'en en een rekenmachine; dat is het wel zo ongeveer. Het half-qwerty toetsenbord impliceert mail of Social Netwerk support, maar helaas mist het toestel GPRS of UMTS/HSPA support. Volgens de spec-sheet is de AEsir + Y Phone voorzien van quad-band GSM support, een 2 inch TFT display, Bluetooth en een accu die 300 uur standby- en 5.2 uur spreektijd kan leveren.

Uiterlijk lijkt het toestel op een kruising tussen de oude Sony Ericsson T650i en de LG GD 880 Mini. De AEsir is ontworpen door Yves Behar en verkrijgbaar in twee uitvoeringen, het 'onverwoestbare' stalen model en eentje van 18 karaats goud. De prijskaartjes voor het SIM lock vrije toestel (dat dan weer wel ;-)) variëren respectievelijk van 42.000 tot 7.250 Euro. Ik neem aan dat jullie wel snappen welke de duurdere van de twee is.

De onderdelen van de Aesir die dus een leven lang mee zouden moeten gaan: Aesir-Phone-b

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.