Wearables
22 oktober 2015 - Ron Smeets

De accu van je smartwatch zit straks in het polsbandje LG en Samsung werken aan nieuwe flexibele accu's voor wearables

Het idee van flexibele accu's is niet nieuw. Er wordt al tijden aan gewerkt. Onder anderen door Samsung en LG. Met de komst van de smartwatch waarbij de ruimte voor een accu een stuk beperkter is dan in de meeste smartphones, is deze ontwikkeling natuurlijk een stuk relevanter geworden. Beide Koreaanse fabrikanten toonden op InterBattery, een accu beurs en -conferentie, prototypes van flexibele accu's die in de (nabije) toekomst in smartwatches kunnen opduiken.

De meest interessante prototypes wond ik toch wel de accu's die verwerkt kunnen worden in het polsbandje van een smartwatch. De nieuwe batterijen zijn langwerpig, dun, en flexibel genoeg daarvoor. De nieuwe flexibele technologie zorgt er voor dat de accu gebogen kan worden in een straal van 15 millimeter. Voorheen was dat minimaal 30 millimeter waardoor toepassing in polsbandjes niet, of in ieder geval moeilijk, bruikbaar was.

Doordat straks de 'lege' ruimte van een smartwatch bandje gebruikt kan worden als accu zou het uithoudingsvermogen van het slimme horloge met een factor anderhalf tot twee verlengd worden. Niet meer om de dag, maar om de 3 tot 5 dagen opladen dus. Er werd nog niet gezegd wanneer de flexibele accu's in wearables verwerkt gaan worden, maar de prototypes zien er redelijk 'af' uit. Dat zegt natuurlijk nog niet alles, maar Samsung heeft haar accu ook al uitgebreid getest op degelijkheid. 50.000 keer buigen bleek geen probleem.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.