Toestellen
08 juni 2015 - Ron Smeets

De 8GB versie van de Sony Xperia M4 Aqua heeft maar 1.26GB vrij geheugen Sony maakt, vergeleken met sommige concurrenten, het wel erg bont

Kijk, dat je bij een 8GB smartphone minder geheugen zelf kunt 'vullen' dan die 8GB is niet nieuw. Het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde software van de fabrikant nemen immers al een deel van de totaal beschikbare ruimte in beslag. Echter, dat er, na het openen van de doos van je nieuwe smartphone, amper één en een kwart gigabyte over blijft is wel wat erg veel, of beter gezegd, weinig van het goede. Toch schijnt de Sony Xperia M4 Aqua af fabriek al meer dan 6.5 GB van de beschikbare 8GB in beslag te nemen waardoor voor de gebruiker dus nog maar 1.26GB resteert.

Het moge duidelijk zijn dat dit wel een erg groot verschil is met hetgeen geadverteerd wordt. Geluk bij een ongeluk is natuurlijk wel dat je de geheugencapaciteit zelf kunt uitbreiden met een microSD kaartje, maar dan nog. Een kaartje van 8 of 16GB had Sony er wat mij betreft overigens wel bij cadeau mogen geven.

Ik heb in mijn collectie smartphones van dit moment, met 8GB standaard geheugen aan boord, even gekeken wat het vrij beschikbare geheugen is en kwam tot het volgende lijstje. Letwel, dit is uiteraard het vrije geheugen op het moment nadat het toestel uit de doos komt, maar voordat er apps en dergelijke op geïnstalleerd werden.

- Microsoft Lumia 640: 5.12GB
- Alcatel OneTouch Idol 3: 4.74GB
- LG Spirit: 3.52GB

Het moge duidelijk zijn dat je al blij mag zijn wanneer meer dan de helft van de beschikbare 8GB voor jou over blijft. Het OS en de eigen software van de fabrikant nemen gewoon veel ruimte in beslag. Waarbij Android het 'slechter' doet dan Windows en sommige fabrikanten het ook bonter maken dan anderen als het gaat om de hoeveeldheid 'eigen' software die op het toestel gezet wordt. Kijk maar naar het verschil tussen de Alcatel en de LG hierboven. Beide toestellen draaien op Android 5.0.2, maar de LG heeft ruim 1.2GB minder vrij geheugen dan de Alcatel.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.