Accessoires
03 februari 2010 - Ron Smeets

De $499 versie van de Apple iPad kost 270 dollar om te maken

Techneuten en analisten van Broadpoint Amtech hebben berekend dat de 499 dollar (16GB) versie van de iPad, in losse onderdelen, zo'n 270 dollar kost. Daar komt dan nog zo'n 10 dollar maakloon en 20 dollar voor de garantie bij.

Bepaald geen geringe marge dus, maar bij de duurdere versie's is die zelfs nog hoger. De 32GB kost namelijk maar $25,50 meer terwijl de verkoopprijs 100 dollar hoger ligt. De 64 GB versie spant de kroon.

Dit model heeft een onderdelenprijs die slechts $76,50 boven die van de 16GB versie ligt. De winkelprijs ligt echter 200 dollar hoger ($699). Van de 3G modellen zijn nog geen 'productieprijzen' berekend, maar daarvan zullen, zo mag aangenomen worden, de marges niet veel anders zijn.

Natuurlijk zal het niemand echt meer verbazen dat Apple op haar door evenvelen geliefde als gehate (mobiele) gadgets behoorlijk wat marge aftikt. Zo werd kort na de introductie van de iPhone bekend dat die, in losse onderdelen, tussen de 150 en 170 Euro kostte. Natuurlijk komen daar de ontwikkel-, distributie- en marketingkosten nog bij. Daarentegen verdient Apple ook weer extra aan de exclusieve deals met providers, een kick-back op de abonnementskosten en niet te vergeten de applicaties uit de App Store. Kortom, de iPhone legt Apple bepaalt geen windeieren ;-)

Dat zal bij de iPad niet anders zijn. Bovendien verwachten analisten nu dat Apple dit jaar zo'n 7.7 miljoen iPad's zal verkopen. Eerder lagen de verwachtingen nog rond de 2.2 miljoen. Het zal mij benieuwen hoeveel er eind dit jaar daadwerkelijk verkocht zijn.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.