Toestellen
07 juli 2016 - Ron Smeets

De '3 euro' Freedom 251 deze week op weg naar 5000 eigenaren, maar... ... de fabrikant wil ruim 9 miljard 'steun' van Indiase overheid om productie op te schroeven

Sinds de introductie, medio februari, van de Freedom 251, een Indiase smartphone die 251 Rupees of nog geen drie en een halve kost, wacht een groot deel van de wereld in spanning af of hij er ook daadwerkelijk komt of dat het allemaal een grote publiciteitsstunt blijkt te zijn.

Aanvankelijk zou de Freedom 251 al in februari geleverd worden. Dat werd overduidelijk niet gehaald. Vervolgens schoof de datum naar eind juni. Dat werd ook niet gehaald en dus werd het 7 juli, de dag waarop de verkoop van toestel in Dehli ook meteen officieel gelanceerd zal worden. Welnu, inmiddels zegt de fabrikant dat de eerste exemplaren morgen, 8 juli, zullen arriveren bij de eerste klanten die er een besteld hebben. Ow, maar die moeten wel nog even 40 Rupees aftikken voor de verzendkosten. Daarmee stijgt de uiteindelijke prijs van het toestel voor de eerste 5000 gelukkigen, want meer kan de fabrikant er schijnbaar nog niet leveren, met ruim 15%.

Het zal mij zeer benieuwen of de makers van de Freedom 251 hun beloftes nu wel nakomen. De afgelopen maanden is er van alles boven komen drijven dat het vermoeden dat Ringing Bells de boel mogelijk een beetje belazert in India heeft doen versterken. Zo bleek het vestigingsadres van het bedrijf een verlaten kledingwinkel te zijn en was de Freedom 251 niet ter goedkeuring aangeboden bij het Bureau of Indian Standards (de lokale FCC) waardoor hij dus formeel niet verkocht zou mogen worden.

Maar dat is nog niets bij het nieuws dat de de eigenaar van Ringing Bells de Indiase overheid inmiddels om steun, of een investering, gevraagd heeft van omgerekend ruim 9 miljard Euro. Volgens hem is dat nodig zodat om te kunnen garanderen dat 750 miljoen Freedom 251 exemplaren geproduceerd kunnen worden en de verkoopprijs niet stijgt. Uhm, WTF! zo kan ik het ook wel. Geef mij een paar miljard, dan maak ik daar gratis smartphones van.

Kijkend naar de specs en kostprijzen van de componenten dan is het niet vreemd dat de makers van de Freedom 251 een list zullen moeten bedenken om het toestel te kunnen blijven maken. De kostprijs van een smartphone met een 4 inch IPS display met qHD resolutie (960 x 540 pixels), een 1.3GHz quad core processor met 1GB RAM, 3G support, 8GB intern geheugen, een microSD geheugenkaart optie en twee camera's (8 megapixel aan de achterzijde en 3.2 megapixel selfie cam) ligt momenteel zo rond de 50 euro. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te becijferen dat je met een verkoopprijs van nog geen drie en een halve euro dan razendsnel op een faillissement af stevent ;)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.