Tablets
04 juni 2014 - Claire de Boer

De 2-in-1; 'n tablet met laptop prestaties

Met de komst van de eerste tablets werd al heel snel geroepen dat die wel eens voor de ondergang van laptops zouden kunnen gaan zorgen. Inmiddels weten we dat die voorspelling niet helemaal is uitgekomen. Toen de eerste tablets op de markt kwamen waren netbooks, mini laptops, erg populair.

De netbooks zijn de afgelopen jaren inderdaad nagenoeg van het toneel verdwenen. In de praktijk blijkt echter dat je met een volwaardige laptop toch net even iets meer kunt dan met de gemiddelde tablet.

Het gevolg: veel mensen lopen met twee apparaten rond. De laptop voor het echte werk en een tablet voor ‘erbij’. Tsja, en dan is een 2-in-1 Ultrabook van Intel die je met een beweging tot tablet kunt bombarderen natuurlijk veel handiger, toch?

Een van de voordelen van een zogenaamde hybride laptop/tablet is het feit dat de tablet qua specificaties en software net zo goed bedeeld is als de laptop. Andere tablets zijn doorgaans uitgerust met beperktere specificaties op het gebied van processorkracht en geheugen. Daarnaast missen deze tablets vaak ook de mogelijkheid voor het aansluiten van extra geheugen en randapparatuur.

Een ander groot voordeel van een 2-in-1 Ultrabook is het besturingssysteem. De meeste tablets draaien op Android of iOS. Dat zijn prima systemen voor de functies van een tablet, maar ze missen de mogelijkheid om (zware) zakelijke programma’s te installeren. Daar zijn die besturingssystemen eigenlijk ook niet voor bedoeld. De 2-in-1 Ultrabooks draaien gewoon een volwaardige versie van Windows 8. Alle programma’s die je daarop installeert kunnen vervolgens zowel in de laptop- als tablet modus gewoon gebruikt worden.

Zelf heb ik de afgelopen weken een Lenovo 2-in-1 getest. Aanvankelijk moest ik wel even wennen aan het gewicht van het apparaat. Voor een tablet gebruiker is hij misschien wat aan de zware kant. Echter, wanneer je, net zoals ik, altijd een laptop én een tablet meesleept, dan blijkt al gauw dat de 2-in-1 uiteindelijk lichter is dan die andere twee bij elkaar.

Over de auteur: Claire de Boer