Nieuws
07 juli 2015 - Ron Smeets

De '06-nummers' raken op Ruim 90% van alle beschikbare mobiele nummers is al uitgegeven

Het beeld dat bij het lezen van dit bericht als eerste door mijn hoofd schoot was een scene uit Airplane, the Sequel waarin een stewardess de passagiers op de hoogte brengt van allerlei (naderend) onheil. De totale paniek breekt echter pas los wanneer de mededeling komt dat de koffie op is.

In Nederland kampen we momenteel met de gevolgen van de Griekse crisis en het bijna dagelijks uitvallen van tourfavorieten. Dat nieuws wordt redelijk gelaten ondergaan. Zou er nu dan blinde paniek uitbreken omdat gebleken is dat we bijna door onze 06-nummers heen zijn? Nah, dat zal toch niet? ;)

OK, even serieus nu. Onderzoek van GSM Helpdesk heeft uitgewezen dat inmiddels al meer dan 90% van alle beschikbare mobiele telefoonnummers in Nederland uitgegeven zijn. Van de 60 miljoen beschikbare 06-nummers zijn er nog iets meer dan 5.7 miljoen over. Als het huidige tempo waarin nummers uitgegeven worden gehandhaafd blijft, 3.14 miljoen in drie jaar, dan zijn ze eind 2020 allemaal op.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), die verantwoordelijk is voor de uitgifte van 06-nummers, gaat echter toezien op een nog scherper uitgiftebeleid zodat de huidige voorraad langer mee gaat. Letwel, nummers die verlopen, door opzegging van abonnementen of het verlopen van prepaid kaarten, worden na een bepaalde periode (gemiddeld een jaar) weer opnieuw gebruikt. Daarnaast bekijkt de ACM ook of 06-reeksen die nu nog niet gebruikt worden voor mobiele telefonie, zoals de 06-0 en 06-9 reeks, in de toekomst we gebruikt kunnen gaan worden. Dan zou de voorraad van mobiele nummers weer met 20 miljoen groeien. Verder wordt ook gekeken naar het (deels) gebruiken van de 06-6 en 06-7 reeksen. Die zijn nu nog gereserveerd voor datadiensten en semafoons.

Uiteraard rijst ook de vraag hoe het kan dat in een land met 17 miljoen inwoners en ca 21 miljoen mobiele telefoons 55 miljoen mobiele nummers actief (of in ieder geval uitgegeven) zijn. Welnu, tot 2013 werden 06-nummers ook uitgegeven aan zogenaamde M2M apparaten en diensten. Denk aan computers, navigatiesystemen, servers, verkeerssystemen (ook voor openbaar vervoer), alarmsystemen en dergelijke die voor de communicatie ook gebruik maken van een mobiele verbinding. Inmiddels worden daar andere nummerreeksen (097) voor gebruikt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.