Nieuws
01 januari 2015 - Ron Smeets

Dataverkeer in nieuwjaarsnacht weer fors gestegen Veel meer data, veel minder SMS en iets minder telefoontjes

De afgelopen nieuwjaarsnacht hebben we massaal gebruik gemaakt van onze smartphones (en tablets) om familie, vrienden en kennissen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Zowel KPN als Vodafone en T-Mobile zagen een forse stijging van het dataverkeer ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast zette ook de trend door dat we steeds minder vaak SMS'en en bellen. De extra drukte op het mobiele (data)netwerk van de providers leidde nauwelijks tot problemen. Dat is wel eens anders geweest. KPN noemt het stabielere 4G netwerk, dat ook nog eens veel meer capaciteit heeft, als de belangrijkste reden voor de verbeterde bereikbaarheid in de nieuwjaarsnacht.

Bij KPN steeg het datagebruik procentueel het meest, maar verder is het moeilijk vergelijken omdat de drie providers niet allemaal hetzelfde start- en eind tijdstip gebruiken voor deze metingen. Het netwerk van de groene provider handelde in de nieuwjaarsnacht drie keer meer mobiele data af dan een jaar geleden, maar KPN geeft geen exacte aantallen. T-Mobile klanten verbruikten deze nieuwjaarsnacht 182% meer data. Goed voor bijna 8.5 Terabyte aan data tussen middernacht en 2u00. Vodafone registreerde tussen 18u00 en 04u00 zo'n 31 Terabyte aan dataverkeer; een stijging van 55% vergeleken met een jaar geleden.

Zoals gezegd bellen en SMS'en we steeds minder. Bij KPN daalde het aantal SMS'jes van 8.5 miljoen naar 6 miljoen. Het aantal telefoongesprekken bleef bij KPN wel ongeveer gelijk met vorig jaar; ongeveer 5 miljoen. Vodafone zag in het SMS verkeer een daling van ruim 30% en handelde 15 miljoen SMS'jes af. De gevoerde telefoongesprekken daalde met 3.6% naar ruim 7 miljoen. Ook hier geldt weer dat de providers hun eigen meet moment (periode) bepalen. T-Mobile heeft (of geeft) geen gegevens over het SMS gebruik, maar weet wel te melden dat tussen middernacht en 02u00 ruim 2.2 miljoen telefoongesprekken gevoerd zijn.

Bron: KPN, Vodafone, Tweakers (T-Mobile gegevens)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.