Nieuws
04 augustus 2014 - Ron Smeets

Dataverbruik bij T-Mobile groeit sneller dan het 4G netwerk

T-Mobile heeft bij de uitrol van 4G nog altijd een flinke achterstand op haar twee grootste concurrenten. KPN biedt al geruime tijd landelijke 4G dekking en Vodafone bereikt die mijlpaal naar eigen zeggen in september.

Het feit dat nu bekend wordt dat het gebruik van mobiel internet door klanten met een T-Mobile abonnement vergeleken met een jaar geleden met 128% gestegen is, maakt de noodzaak voor een inhaalslag bij het verbeteren en upgraden van het mobiele (data)netwerk van de magenta provider alleen maar groter. Al lijkt het wel dat het dataverbruik bij abonnementen met toestel en sim only T-Mobile sneller groeit dan de dekking van het 4G netwerk.

In het persbericht dat vandaag uitgestuurd werd (zie hieronder) zegt T-Mobile dat eind dit jaar 4G in de 20 grootste stedelijke gebieden van Nederland volledig beschikbaar zal zijn. Op dit moment heeft volgens de provider 50% van alle klanten 4G bereik in hun eigen woonplaats. In februari was dat nog amper 9%. Inmiddels heeft T-Mobile meer dan 2000 antennelokaties volledig vernieuwd.

De 20 stedelijke gebieden waar T-Mobile over spreekt staan hieronder. Letwel, 4G is dus niet alleen beschikbaar in, maar ook rondom die steden. Als voorbeeld noemde de persvoorlichter 'mijn' regio Maastricht-Heerlen. Wanneer in die steden 4G beschikbaar komt dan zal dat meteen ook gelden voor het tussenliggende gebied.

De 20 steden (en gebieden): Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Purmerend, Rotterdam, Tilburg, Utrecht. Zaanstad, Zoetermeer 

Kortom, T-Mobile is hard bezig met het inlopen van de achterstand op KPN en Vodafone. Ik hoop dan ook zeer binnenkort de 4G kwaliteit en snelheid in de gebieden waar dit al beschikbaar is te kunnen gaan vergelijken met die van de andere twee providers. Zoals altijd zal ik mijn licht laten schijnen over die ervaringen.

Op dit moment ziet de 4G dekkingskaart van T-Mobile er nog als volgt uit. Het 4G netwerk rijkt duidelijk nog niet veel verder dan de Randstad en delen van de provincies Utrecht, Zuid Holland, Flevoland en Noord Brabant. In het tweede kaartje is de verwachte dekking over drie maanden te zien. Daarop is, momenteel, nog vrijwel niets terug te zien van de 4G dekking in een deel van bovenstaande steden die buiten het huidige dekkingsgebied liggen.

T-Mobile-4G-Dekking-Juli2014 T-Mobile-4G-Dekking-Oktober2014

Uit het persbericht:
T-Mobile ziet het gebruik van mobiel internet sterk stijgen. In gebieden waar het netwerk gemoderniseerd is, verbruiken klanten gemiddeld 128% meer data dan een jaar geleden. Het netwerkprogramma Samen Meer Bereiken loopt voor op schema. Ruim 50% van de klanten heeft toegang tot 4G in de woonplaats en meer dan 2000 antennelocaties zijn volledig vernieuwd. Niet alleen is 4G op die locaties geactiveerd, ook het 3G-netwerk is volledig vernieuwd en biedt beter bereik binnenshuis. Aan het einde van het jaar hebben klanten van T-Mobile 4G-dekking in de twintig grootste stedelijke gebieden van Nederland. 

Lampros Iskos, Directeur Technology bij T-Mobile: “We zijn bezig ons netwerk volledig te moderniseren. Doordat wij twee keer zoveel antennes hebben als de concurrentie, krijgt de klant alleen bij ons de hoogste kwaliteit."

... Ten slotte verbetert T-Mobile het mobiele bereik op drukke plaatsen, zoals in voetbalstadions en tijdens evenementen.  

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.