Nieuws
27 juli 2016 - Ron Smeets

Dalende omzet, minder iPhones maar toch nog flinke winst voor Apple Veel Apple fans wachten traditiegetrouw weer op het nieuwe model

Apple heeft vannacht haar meest recente kwartaalcijfers gepubliceerd. Fiscaal gezien praat men in de VS al over Q3 van 2016 maar in kalendertermen betreft dat het tweede kwartaal. In tegenstelling tot veel andere kwartalen zijn de resultaten van Apple dit keer geen 'goed nieuws show'. Ondanks dat de fabrikant in de titel van het persbericht probeerde om de aandacht op de recordomzet van de App Store, en daaraan gerelateerde 19% stijging van de omzet van diensten, te vestigen zijn de resultaten toch vooral een opsomming van dalende omzetten en verkoopcijfers op vrijwel alle vlakken.

Zo gingen er het afgelopen kwartaal 40.4 miljoen iPhones over de toonbanken. Bijna 11 miljoen minder dan een kwartaal eerder. Vergeleken met een jaar geleden daalde de iPhone verkopen met meer dan 7 miljoen exemplaren. Nu is het wel zo dat veel iPhone fans al zitten te wachten op het nieuwe model dat ergens in september gaat verschijnen, maar de dip in verkoopaantallen is dit jaar wel groter dan voorheen. Letwel, ruim 40 miljoen smartphones in één kwartaal is nog altijd een respectabel aantal en Apple handhaaft zich daarmee ook als de nummer twee van de wereld.

De totaalomzet van Apple kwam in Q2 uit op ruim 43.3 miljard dollar; 16% minder dan een kwartaal eerder en 15% lager dan een jaar geleden. De grootste omzetdaling kreeg de Amerikaanse fabrikant te verwerken in China. Daar daalde de omzet, vergeleken met een jaar geleden, maar liefst 33%. Ondanks de dalende verkopen en omzet wist Apple nog wel een netto kwartaalwinst te boeken van 7.8 miljard dollar. Ook dat is bijna drie miljard minder dan een jaar eerder, maar toch. We hoeven ons nog geen zorgen te maken dat Apple kopje onder gaat.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel afwachten hoe de komende kwartalen zich gaan verhouden. De verwachting is dat de iPhone 7 de eerste Apple smartphone wordt die bij het verhogen van het versienummer uiterlijk niet heel veel zal verschillen van zijn twee voorgangers. Of dat de verkoopcijfers ten goede zal komen? Ik denk het niet en het blijkt ook al uit de eerste enquetes onder potentiële kopers. Van de andere kant worden daardoor de komende maanden misschien wel weer veel meer 6 en 6S exemplaren verkocht. We zullen zien.

Uit het persbericht:
“De omzet van onze diensten steeg met 19 procent ten opzichte van vorig jaar. De App Store behaalde een recordomzet, omdat het aantal geïnstalleerde versies is blijven toenemen en een recordaantal klanten transacties heeft verricht”

Apple geeft de volgende indicaties voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2016:
- Een omzet tussen de $ 45,5 miljard en $ 47,5 miljard
- Een brutomarge tussen de 37,5 en 38 procent
- Exploitatiekosten tussen de $ 6,05 miljard en $ 6,15 miljard
- Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $ 350 miljoen
-
Een belastingtarief van 25,5 procent

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.