Nieuws
27 november 2009 - Ron Smeets

Dag twee van iCE09

Vandaag is de tweede, en tevens laatste dag van iCE09 in Amsterdam. Voor een conferentie die in een tijdbestek van enkele weken uit de grond gestampt is en rekening houdend met het feit dat dit de eerste editie is, heeft de organisatie een behoorlijk en (deels) interessant programma weten samen te stellen.

Ik sprak gedurende de dag met Herman van Bolhuis, een van de drijvende krachten en orginisatoren van iCE09 en hij liet doorschemeren dat ze tevreden waren over de opkomst hoewel het aantal no-shows toch hoger lag dan men vooraf verwacht had.

Vanmiddag was ikzelf onder andere bij de presentatie van Mike Lee, software ontwikkelaar en onder andere bekend van de populaire Obama '08 App. Mike's visie op software ontwikkeling en de schier onmogelijke uitdagingen die daar regelmatig bij komen kijken is dat je, net als Neo in The Matrix met de juiste instelling de regels kunt buigen of breken waardoor oplossingen ontstaan die je vooraf nooit voor mogelijk gehouden zou hebben. Een echte Amerikaanse zienswijze en benadering, als je het mij vraagt, maar wel een leuk verhaal om naar te luisteren. Ik verheug me echter al op de presentatie van Niall Murphy met als titel "The Mobile Internet - at risk of a meltdown?'

Niall bespreekt het fenemoeen van het explosief groeiende mobiele dataverkeer dat eigenlijk pas echt 'verontrustend' geworden is na de introductie van de iPhone en hij voorspelt een 'global meltdown' van het mobiele netwerk als de providers niet snel actie ondernemen.

Mobiel dataverkeer groeit, zo blijkt uit onderzoeken, de komende jaren nog explosiever dan dat we de afgelopen twee jaar gezien hebbem. Ten eerste omdat er steeds meer smartphones in omloop komen, die van 'nature' internet (en dus dataverkeer) ademen en ten tweede omdat er steeds meer mobiele applicaties komen die ook weer meer mobiele data 'verstoken'. De meest optimistische voorspellingen gaan uit van een gemiddeld, maandelijks, mobiel dataverkeer gebruik van 3GB per gebruiker in 2015. Momenteel ligt dat op ca. 200MB.

Niall laat daarna echter een grafiekje zien van het verloop van mobiel dataverkeergebruik bij At&T (de iPhone provider in de VS) en daaruit blijkt een groei van maar liefst 5000% in de afgelopen twee jaar. Hij reflecteert die bevindingen vervolgens op de rest van de wereld en trekt daaruit de conclusie dat sommige Mobiele Datanetwerken rond 2012 wel eens last zullen kunnen gaan krijgen van capaciteitsproblemen. Hoewel ik denk dat de vergelijking tussen AT&T en de rest van de providers niet helemaal juist is, blijkt wel uit zijn verdere verhaal dat er hoe dan ook door de gemiddelde providers de komende jaren niet genoeg geld en effort gestoken wordt om een explosieve groei van Mobiel Dataverkeer het hoofd te kunnen bieden. Dat komt dan weer deels door het feit dat de inkomsten bij de gemiddelde provider onder druk staan (de ARPU daalt al geruime tijd en dat zal ook nog wel even zo blijven.

Mmmh, zoals ik zeg, een interessant verhaal, maar volgens mij niet op alle punten juist. Ik hoor of lees graag de mening van jullie hierover.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.