Toestellen
21 juni 2011 - Ron Smeets

Daar is ie dan, de Nokia N9 met MeeGo

Over de Nokia N9 (aka N950, maar dit bleek uiteindelijk een MeeGo developer toestel te zijn en heeft dus helemaal niets te maken met de N9) werd al meer dan een jaar gespeculeerd. Tientallen, nee, honderden geruchten, gelekte foto's, filmpjes en specs hebben we al de revue zien passeren.

Vanochtend was het dan eindelijk zover; de Finse toestel fabrikant presenteerde haar eerste MeeGo Smartphone die inderdaad als Nokia N9 op de markt gaat komen. Wanneer precies, en tegen welke prijs, dat is nog niet bekend. Het officiele persbericht spreekt over 'later dit jaar' als releasedatum en de prijzen zullen, lokaal, vlak vóór de releasdata bekendgemaakt worden.

Nokia N9; MeeGo

Ik moet zeggen dat de Nokia N9 er bijzonder strak uitziet op de plaatjes die tot nu toe door de Finnen vrijgegeven zijn van het toestel. Qua specs is hij onder andere voorzien van een bol gebogen Gorilla Glass (zie foto hieronder) 3.9 inch AMOLED display (854 x 480), een 8 megapixel camera met Carl Zeiss objectief,  dual-LED flitser en 720p HD video opname functie, volgens Nokia de snelste camera die tot nu toe ooit in een mobiele telefoon ingebouwd werd, NFC chip, (A)GPS met Nokia Maps Navigation en gesproken aanwijzingen, 16 of 64GB intern opslag geheugen en de meest recente versie, 1.2 Harmattan, van het MeeGo smartphone OS.

Tot de andere, belangrijke, specs die de Nokia N9 meekrijgt behoren quad-band GSM support, pentaband WCDMA (UMTS/HSPA, max 14.4Mbps down / 5.76MBps up) ) data, een 1GHz ARM Cortex-A8 processor met 1024MB RAM, WiFi, een 3,5mm Audio connector, microUSB en een 1450mAh accu. De Nokia N9 meet 116.45 x 61.2 x 7.6-12.1mm (de dikte varieert door het gebogen glas aan de voorzijde en hij weegt 135 gram. Natuurlijk is de Nokia N9 ook voorzien van de nodige (social media) software zoals Facebook, Twitter, OVI Store en Mail for Exchange. Een overzicht van alle specs vind je op deze pagina.

Ik heb Nokia natuurlijk al gevraagd of er prototypes beschikbaar zijn zodat ik het toestel van dichtbij kan bekijken, maar volgens het persbureau en de fabrikant zijn die nog niet in de Benelux aanwezig. Ik ga er vanzelfsprekend alles aan doen om er toch zo snel mogelijk eentje in mijn handen te krijgen. Dat zal, als het lukt, nog geen review exemplaar zijn, maar ik ben zeer benieuwd naar de look and feel van het toestel en zijn bol gebogen display. Vooral dat laatste is iets dat ik heel graag even van dichtbij wil bekijken. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat een bol display, hoewel het Gorilla Glass is (redelijk kras-vrij en goed bestand tegen breuken), nogal gevoelig is. Verder kan ik op basis van de huidige informatie natuurlijk weinig zeggen over de Nokia N9. Daarvoor zal ik hem toch echt eerst zelf in mijn handen moeten hebben gehad.

Op de volgende pagina heb ik enkele video's van de Nokia N9 toegevoegd. Hieronder staan enkele foto's: Nokia-N9-MeeGo-a Nokia-N9-MeeGo-b Nokia-N9-MeeGo-d Nokia-N9-MeeGo-e Nokia-N9-MeeGo-f Nokia-N9-MeeGo-c Nokia-N9-MeeGo-g

Meer info over de Nokia N9 vind je hier.

Nokia N9 video's

Nokia N9 specs

Nokia-N9-Tech-Specs-a Nokia-N9-Tech-Specs-b Nokia-N9-Tech-Specs-c

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.