Geruchten
26 november 2015 - Ron Smeets

Daar is de Nokia C1 weer; nu met Android én Windows Luidt dit toestel eind 2016 de smartphone comeback van de Finse fabrikant in?

Online is vandaag een afbeelding opgedoken waarop een oude bekende, maar nog steeds niet bestaande, Android smartphone uit Finland te zien is; de Nokia C1. Een toestel dat voor het eerst rond de kerstdagen van 2014, zij het op een wazige afbeelding, te zien was. Dit keer is achter het Android model echter ook een (half verscholen) Windows (10) versie van het toestel te zien.

Los van deze geruchten, en het zijn ook nu nog altijd geruchten, dan zou dit wel eens het comeback toestel voor Nokia als smartphone fabrikant kunnen worden. Dat Nokia eind 2016, wanneer het contractueel weer toegestaan is, van plan is terug te keren in de smartphone markt heeft de fabrikant al diverse keren laten doorschemeren. Het lijkt echter niet echt waarschijnlijk dat Nokia tegen die tijd zowel een Android als een Windows toestel op de markt gaat zetten. Tenzij de Finnen na al die jaren nu ineens wél inzien dat het gokken op één paard, anders dan Android, niet verstandig is.

Het toestel op de afbeelding ziet er op zich zeker niet slecht uit, maar het is dus met geen mogelijkheid vast te stellen in hoeverre deze afbeelding de waarheid benaderd. De korrels zout mogen hoe dan ook weer te voorschijn gehaald worden.

Het is inmiddels dus al bijna een jaar geleden dat de Nokia C1 voor het eerst opdook in het geruchtencircuit. Dat was toen vlak nadat de Finse fabrikant bekend maakte haar merknaam uit te gaan lenen aan OEM's van (Android) toestellen. De Nokia N1 tablet was het eerste tastbare product.

Microsoft had enkele maanden daarvoor, toen zij de naam Nokia ook nog gebruikten, natuurlijk al de X-Series gelanceerd die ook Android apps konden draaien. Die toestellen hadden, en hebben, overigens niets te maken met de producten en geruchten van het 'oude Nokia'.

Of bovenstaande afbeelding inderdaad de Nokia C1 toont of dat het een render is die door een fanboy of andere bron gemaakt is zal de komende weken, of maanden, moeten blijken. Zoals gezegd, eind 2016 mag de voormalige marktleider uit Finland het Nokia merk zelf weer gaan gebruiken voor smartphones (en tablets).

Bron (foto)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.