Nieuws
26 januari 2015 - Ron Smeets

Cyanogen wil Android onafhankelijk maken van Google Eigen App Store komt in 2016

Cyanogen is op dit moment nog een 'alternatieve Android versie' waar de bekende Google diensten en 'ingewanden' van de makers van Android nog onlosmakelijk aan verbonden zijn. Als het aan de oprichter van Cyanogen. Kirt McMaster, en zijn team ligt komt daar binnen enkele jaren verandering in. Zij willen namelijk ene Android versie ontwikkelen die nog meer open staat voor andere ontwikkelaars en waarbij (alle) banden met Google verbroken worden.

Volgens McMaster moet het voor ontwikkelaars mogelijk worden om Android diensten te integreren op het diepste niveau van het OS . Iets dat op dit moment alleen nog voorbehouden is aan Google zelf. Denk aan diensten als Google Now. Cyanogen streeft naar een volledig open Android versie, zonder banden met Google, binnen drie tot vijf jaar. Eerder al, eind 2016, wil Cyanogen haar eigen App Store lanceren.

Op zich zou het niet gek zijn als de plannen van Cyanogen werkelijkheid worden. De vraag is echter of ze haalbaar zijn. Tot nu toe werkte Google nog mee. Daardoor kon het Cyanogen OS onder anderen gebruik maken van de Play Store, Maps en andere Google diensten. Alls de Amerikaanse gigant de indruk krijgt dat Cyanogen uit is op 'volledige Google onafhankelijkheid' dan zou die samenwerking wel eens kunnen stagneren. Welke gevolgen dat heeft voor de ontwikkeling van het nieuwe Cyanogen Android, en de bestaande gebruikers van, bijvoorbeeld, de OnePlus One valt nog te bezien. Ik kan mij niet voorstellend dat Google een concurrent die nu al letterlijk zegt 'Android te willen afpakken' zonder slag of stoot in het zadel gaat helpen.

Enkele bijzondere uitspraken van Kirt McMaster:

"I'm the CEO of Cyanogen. We're attempting to take Android away from Google."

"Google is running the table, and nobody likes that"

"We're making a version of Android that is more open so we can integrate with more partners so their servicers can be tier one services, so startups working on [artificial intelligence] or other problems don't get stuck having you have to launch a stupid little application that inevitably gets acquired by Google or Apple. These companies can thrive on non-Google Android."

Bron, via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.